, 2023/3/8

A geotermikus energiáról jelenleg úgy vélik, hogy az egyik legelőnyösebb energiaforrás. Nemcsak megújuló energiatípus, hanem a legtöbb területen jelen van, és sok szempontból még egyes hagyományos energiaforrásokat is felülmúl.

A geotermikus energia előnyei és hátrányai

A tervek szerint az első kereskedelmi célú geotermikus erőművet az Egyesült Királyságban, Cornwallban tervezik megépíteni, ha minden szükséges forrást megkapnak.

Ez nem meglepő, hiszen egyes országok nagymértékben profitálnak a geotermikus energia jelenlétéből. A legismertebb példa Izland, amelynek villamosenergiája 100%-ban fenntartható, a szél-, a víz- és főként a geotermikus energia felhasználásával.

Mindazonáltal nem kell egy futballpálya méretű hátsó udvar ahhoz, hogy csökkentsük az energiaszámláinkat. Valójában világszerte egyre több háztartás fektet be földhőszivattyúkba és fűtési rendszerekbe, hogy csökkentsék költségeiket.

Mik a geotermikus energia előnyei?

A geotermikus energiának számos előnye van, különösen a hagyományos energiaforrásokkal szemben:

1. A geotermikus energiaforrás jót tesz a környezetnek

Mindenekelőtt a geotermikus energiát fosszilis tüzelőanyagok elégetése nélkül nyerik ki a földből, és a geotermikus mezők gyakorlatilag nem termelnek károsanyag-kibocsátást. Ráadásul a geotermikus energia igen előnyös lehet, mivel a hagyományos energiafelhasználáshoz képest akár 80%-os megtakarítást is elérhet.

2. A geotermikus energia a megújuló energia megbízható forrása

A geotermikus energiának számos előnye is van más megújuló forrásokkal, például a napenergiával, a szélenergiával vagy a biomasszával szemben. Kivételesen állandó energiaforrás, ami azt jelenti, hogy nem függ sem a széltől, sem a naptól, és egész évben rendelkezésre áll.

Ha a rendelkezésre állási tényezőt nézzük, amely azt mutatja, hogy mennyire megbízhatóak és állandóak az egyes energiaforrások, a geotermikus energia az első helyen áll (lásd az alábbi ábrát), jóval a többi csoport felett, ami alátámasztja azt az érvet, hogy az energiaellátás során nem függ a bizonytalan külső körülményektől.

3. A geotermikus rendszerek magas hatékonysága

A geotermikus hőszivattyús rendszerek 25%-50%-kal kevesebb villamos energiát használnak fel fűtésre vagy hűtésre, mint a hagyományos rendszerek, és rugalmas kialakításukkal a különböző helyzetekhez igazíthatók, így a hagyományos rendszerekkel szemben kevesebb helyet igényelnek a hardverek.

4. A geotermikus rendszer karbantartása alig vagy egyáltalán nem szükséges

Mivel a geotermikus rendszereknek csak kevés mozgó alkatrésze van, amelyek az épület belsejében védve vannak, a geotermikus hőszivattyús rendszerek élettartama viszonylag magas. A hőszivattyúcsövekre még 25-50 év garanciát is vállalnak, míg a szivattyú általában legalább 20 évig bírja.

Mik a geotermikus energia hátrányai?

Az éremnek azonban mindig két oldala van, ezért nézzük meg a geotermikus energia hátrányait:

1. Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos környezetvédelmi aggályok

Sajnos, függetlenül attól, hogy a geotermikus energia környezetbarát alternatív energiaforrás hírében áll, a geotermikus energia is okoz kisebb aggodalmakat a környezet tekintetében.

A geotermikus energia kitermelése a talajból olyan üvegházhatású gázok kibocsátásához vezet, mint a kénhidrogén, a szén-dioxid, a metán és az ammónia. A felszabaduló gázok mennyisége azonban lényegesen kisebb, mint a fosszilis tüzelőanyagok esetében.

2. A geotermikus források kimerülésének lehetősége

Továbbá, annak ellenére, hogy fenntartható és megújuló energiának számít, fennáll annak az esélye, hogy bizonyos helyek idővel kihűlnek, és így a jövőben nem lehet több geotermikus energiát kitermelni.

Az egyetlen nem kimerülő lehetőség a geotermikus energia közvetlenül a magmából való kinyerése, de az ehhez szükséges technológia még mindig fejlesztés alatt áll. Ez a lehetőség főként annak köszönhetően éri meg a befektetést, hogy a magma még évmilliárdokig megmarad.

3. A geotermikus rendszer magas beruházási költségei

Egy másik hátránya a magas kezdeti költség az egyes háztartások számára. Mivel elég bonyolult rendszert kell fúrni és telepíteni az ember otthonába, az ár elég magasra emelkedik. Mindazonáltal az ilyen beruházások megtérülése nagyon ígéretes, mivel 2-10 éven belül képesek visszanyerni a befektetést.

4. A geotermikus rendszer telepítéséhez szükséges földterületi követelmények

A geotermikus rendszerek esetében a ház melletti földterület megléte szükséges ahhoz, hogy a rendszer telepíthető legyen. Ez megnehezíti a geotermikus rendszerek megvalósítását a nagyvárosokban élő háztulajdonosok számára, kivéve, ha függőleges talajhőszivattyút használnak.

Milyen típusú geotermikus rendszerek léteznek?

Számos különböző geotermikus rendszer áll rendelkezésre. Az, hogy melyik rendszert választjuk, számos tényezőtől függ, például a talajviszonyoktól, az éghajlati viszonyoktól, a helyi telepítési költségektől és a rendelkezésre álló földterülettől. Két alapvető földhurkú rendszer létezik, amelyek tovább osztódnak több alcsoportra:

Zárt geotermikus hurokrendszer

Vízszintes

Függőleges

Pond

Nyitott geotermikus hurokrendszer

Álló kút

Ezek a rendszerek elsősorban a csövek elhelyezésében különböznek, a rendelkezésre álló földterület szerkezetétől és méretétől függően.

Hogyan és hová telepítsünk geotermikus rendszert?

Mivel a sekély talajhőmérséklet, amelyből a geotermikus energiát nyerik, viszonylag állandó, a geotermikus fűtési rendszerek szinte mindenhol használhatók. A talaj jellemzői azonban eldöntik, hogy mely rendszerek lehetnek kedvezőbbek, és ezt a szállítónak és a telepítőnek kell megállapítania.

A telepítendő geotermikus rendszer típusát befolyásoló szempontok:

Geológia

A talaj és a kőzet összetétele és tulajdonságai befolyásolhatják a hőátadási sebességet, ezért a geotermikus rendszerek tervezésekor figyelembe kell venni.

Hidrológia

A talaj- és felszíni vizek befolyásolják a földhurok típusát, valamint a talajvíz is használható forrásként a nyitott hurkú rendszerhez, ha a víz minősége megfelelő.

Földterület rendelkezésre állása

A telek mérete és elrendezése, a tereprendezés, a locsolórendszerek elhelyezkedése stb. szintén meghatározza a geotermikus rendszer kialakítását.