, 2023/3/7

A megújuló energiaforrások használata néhány éve a világközösség reflektorfényében van. Napjainkra ezek az alternatív energetikai technológiák mindennapi életünk szerves részévé váltak, megszűntek csupán a jövő tudományos know-how-jának lenni.

A levegő hőszivattyúk előnyei és hátrányai

A megújuló energiaforrások növekvő népszerűségének köszönhetően a gyártók sokféle környezetbarát energetikai megoldást kínálnak, mint például a hőszivattyúk, amelyek nagyszerű alternatív forrást jelentenek otthona fűtésére. A napelemektől és a fotovoltaikától a kondenzációs kazánokig és a hőszivattyúkig az ember szabadon dönthet, hogy e megújuló technológiák közül melyik felel meg jobban háztartása energiaigényének, és nem ró további terheket a tervezett költségvetésre.

Hogyan működnek a levegő-levegő hőszivattyúk

Röviden, a levegő-levegő hőszivattyúk ugyanazon az elven működnek, mint a légkondicionálók, az egyetlen és döntő különbség, hogy az előbbiek az utóbbiakhoz képest fordítva működnek. A levegő-levegő hőszivattyúk a külső légtömegekből vonják el a hőt, és továbbítják a szivattyú beltéri egységének kompresszorába. Ez a folyamat teljes egészében a hőátadás elvén alapul, amelyet a szivattyú hűtőközeg tulajdonsága támogat, hogy csökkentse a készüléken áthaladó levegő hőmérsékletét. Így a bejövő levegő hőértéke a környezeti hőmérsékleti szint alatt van, ami a levegő hőszigeteléséhez vezet.

A levegő-levegő hőszivattyú használatának előnyei és hátrányai

Mint minden univerzális légfűtési vagy légkondicionáló rendszernek, a levegő-levegő hőszivattyúnak is megvannak az előnyei és hátrányai, amelyekkel a következőkben foglalkozunk.

A levegő-levegő hőszivattyú előnyei

A levegő-levegő hőszivattyúk univerzálisak a hideg évszakban a fűtés, a nyári forró napokon pedig a léghűtés biztosítása szempontjából. Alacsony telepítési költségek. A levegő-levegő hőszivattyú telepítéséhez nincs szükség fúrásra vagy drága berendezések használatára. Ezek a szivattyúk jelentős hőátadó képességgel rendelkeznek.

Nincs szükség bonyolult hőelosztó rendszerek, például radiátorok vagy padlófűtés telepítésére.

A könnyű használatot autonóm klímavezérlő termosztátok biztosítják, amelyek automatikusan felügyelik a szivattyú működési paramétereit. A szivattyú összköltsége (telepítési és üzemeltetési költségek) nem haladhatja meg azt a szintet, amelyet egy átlagos jövedelemmel rendelkező személy kényelmesen elvisel. A levegő-levegő hőszivattyúk rendkívül hatékonyak, szezonális hatásfokuk (SCOP) eléri a 3,0-4,0 értéket, ami azt jelenti, hogy minden 1 kW villamos energiára 3-4 kW hőmennyiség jut.

A szivattyú háttérzaja jelentéktelen, így nem jelent zavaró tényezőt azok számára, akik a szivattyú beltéri egységével egy helyiségben tartózkodnak.

A levegő-levegő hőszivattyúknak nincs hatása a helyiség beltéri klímájára. Az ingatlan levegő-hőszivattyúval történő fűtése környezetbarát. A hőszivattyú nem bocsát ki káros gázokat vagy összetevőket a légkörbe. Bármely léghőszivattyú kiválóan alkalmas utólagos átalakításra.

A levegő-levegő hőszivattyú hátrányai

Az előnyök felsorolása ellenére a levegő-levegő hőszivattyúk számos hátrányt is hordoznak:

A levegő-levegő hőszivattyú teljesítménye a külső levegő hőmérsékletétől függ.

Ha a külső hőmérséklet -10 Celsius-fokig vagy az alá csökken, a hőszivattyú optimális működésének biztosítása érdekében megnő a szivattyú elektromos energiafogyasztásának mértéke.

A levegő egyik közegből a másikba történő folyamatos mozgatása miatt a szivattyú a levegőben lévő port is megmozgatja.