, 2023/3/6

A napelemek a természet egyik legerősebb, mégis ingyenes erőforrását használják ki: a Nap által termelt energiát. A napelemek, más néven fotovoltaikus rendszerek félvezető technológiát használnak a napfény energiájának elektromos árammá alakítására, amely képes ellátni háztartását.

A napelemek a megfelelő választás az otthonod számára

De vajon ezek a megfelelő megoldás azotthonod számára?

A napelemek növekvő népszerűsége azt jelenti, hogy az árak az elmúlt évtizedben 60%-kal csökkentek. A napelemek árai az elmúlt években folyamatosan csökkentek, mivel új technológiákat fedeztek fel, amelyek költséghatékonyabbá teszik a napenergia-elemeket. Ráadásul a napelemek nem csupán az energiaszámlák csökkentésében segítenek, hanem a megtermelt többlet villamos energiából pénzt is kereshet.

A napelemek 3 legfontosabb előnye tehát a következő:

Elektromosság egész évben - A napelemek tiszta, kibocsátásmentes villamos energiát termelnek, amellyel egész évben működtetheti otthonát, hosszú, több mint 25 éves élettartamuk pedig hosszú távú jó befektetéssé teszi őket.

Növeld ingatlanod piaci értékét és keress pénzt a napelemes támogatásokból - A napelemek által termelt többletáram értékesítése egy másik előny, amelyet a napelemek kínálnak. Nem egyszerűen pénzt kereshetsz a SEG-ből, hanem növelheted házad piaci értékét is.

Csökkentsd szénlábnyomod - Egy napelemmel működő otthon csökkenti a szénlábnyomot, és segít kiküszöbölni a hazai károsanyag-kibocsátást.

Megéri-e a beruházást a napelem (4 kW-os rendszerpélda)?

Vegyünk egy 4 kW-os napelemes rendszert, mint átlagos PV-rendszert egy brit otthonban. Évi teljesítménye 3400 kWh, és körülbelül 6000 fontba kerül. Ha ezt összehasonlítja egy háztartás átlagos éves villamosenergia-fogyasztásával, amely körülbelül 3200-4100 kWh, akkor a napelemek tökéletes körülmények között a villamosenergia-igény 83-106%-át fedezhetik.

Ez azonban a napsütéses órák és az energiafelhasználás függvénye. Ráadásul az olyan ösztönzőkkel, mint az intelligens exportgarancia (SEG), még pénzt is kereshet a hálózatba visszavitt többletenergiáért! Tehát, még ha jelentős összeget is igényel előre, a napenergiába való befektetés hosszú távon nagyszerű megtérüléssel járhat.

Hogyan működnek a napelemek?

Amikor a napelemekről beszélünk, fontos megkülönböztetni két fő típust:

Fotovoltaikus panelek, amelyek villamos energiát termelnek

fűtési célokra használt napkollektorok

Fotovoltaikus napelemek

A fotovoltaikus rendszerek a napfényt közvetlenül villamos energiává alakítják.

A napelemek félvezetőkből, például szilíciumból készülnek, amelyek elnyelik a napfényt, és elektromossággá alakítják azt.

A napelemeket elektromosan összekötik és egy keretbe, közismert nevén napelembe csomagolják. Ha több napelemet csatlakoztatunk egymáshoz, azok napelemtáblát alkotnak. És végül, amikor hozzáadja a kábelezést, a konzolokat, az invertert és így tovább, az egész rendszer a napelemes rendszert alkotja.

Az elektromos vezetékek pozitív és negatív csatlakozókhoz vannak csatlakoztatva, így alkotva egy elektromos áramkört. Innen az elektronokat elektromos áram (elektromosság) formájában lehet befogni. Ez az áram a cella feszültségével együtt (amely a beépített elektromos mező vagy mezők eredménye) határozza meg a napelem által termelhető teljesítményt (vagy teljesítményt), és ez az, ahogyan a napelemek a napfényt elektromos árammá alakítják.

Hálózatra kapcsolt vs. önálló PV-rendszerek

A hálózatra csatlakoztatott rendszerek a helyi közműhálózatot használják, hogy Ön soha ne maradjon áram nélkül. Ha a háztartási napelemes rendszere több villamos energiát termel, mint amennyire háztartásának egy nap alatt szüksége van, ez a többletenergia exportálható vissza az országos hálózatba. Másrészt, ha több villamos energiára van szüksége, mint amennyit a napelemek termelnek, a hálózat képes ezt biztosítani.

Az önálló PV-rendszerek nem csatlakoznak a hálózathoz, hanem egy napelemes akkumulátorrendszert töltenek. Ezek az akkumulátorok tárolják a napelemek által termelt villamos energiát. A készülékek működtetéséhez az ezekből az akkumulátorokból származó tárolt villamos energiát használják fel. Az önálló rendszereket olyan területeken használják, ahol nem lehet hálózatra csatlakozni, és általában drágábbak, mint a hálózatra csatlakoztatott rendszerek, mivel a napelemek még mindig elég költségesek.

Napelemes tárolórendszerek

A napelemes akkumulátorok tárolják a napenergia által termelt villamos energiát, és lehetővé teszik, hogy azt az esti órákban is felhasználhassa, amikor a napelemek nem termelnek áramot. A napelemes akkumulátorokat akkor is használhatja, ha csatlakozik a hálózathoz vagy sem. A napelemes akkumulátortároló rendszerek költségei nem alacsonyak, a mérettől és a kapacitástól függően 1200 és 6000 font között mozognak. A technológiai fejlődés azonban évről évre új megoldásokat eredményez, és valószínűleg a napelemek árának csökkenéséhez vezethet.

Napkollektorok

A napkollektorok a napfényt használják fel a palackban tárolt víz felmelegítésére, amelyet aztán az otthoni fűtési igények kielégítésére használhat. A napkollektorok a napelemekhez hasonlóan a tetőre szerelhetők, de kissé másképp néznek ki, mivel a cellák helyett több csőből állnak, amelyek a vizet melegítik. A kapcsolódó technológia a termodinamikus panelek, amelyek a környezeti levegőből nyerik a hőt.

Mind a napkollektorok, mind a termodinamikai panelek használhatók helyiségek fűtésére, de leggyakrabban a háztartások melegvíz-szükségletét fedezik.

Már van elképzelése arról, hogy mit keres, és nem szeretne több időt vesztegetni? Egyszerűen kattintson az alábbi gombra, és kérjen akár 3 napelemes árajánlatot. Ez teljesen ingyenes, és nem köteles elfogadni a kapott ajánlatok egyikét sem.

A napelemek hatékonyak havas éghajlaton is

Az "albedóhatás" néven ismert jelenség miatt a napelemek még havas éghajlaton is rendkívül hatékonyak. A hó fehér színe valójában visszaveri a napfényt, ezért több villamos energia termelhető - ugyanúgy, ahogy a síelők és snowboardosok is könnyen leéghetnek a pályán. Természetesen a havat először el kell takarítani a napelemekről, hogy a rendszer működhessen. Ha a paneleket bármi eltakarja, az csökkenti a hatékonyságukat.

Egy tipikus kereskedelmi napelemmodul hatásfoka 15-20%. A PV-ipar egyik fontos kihívása a modulok hatékonyságának javítása, ugyanakkor a cellánkénti költségek alacsonyan tartása. Természetesen számos tényező befolyásolhatja a rendszer hatékonyságát, a napelem típusától kezdve a szögelésen át a szezonalitásig.

Gyakori tévhit, hogy a napelemek télen nem működnek jól. A napelemek azonban télen is hatékonyak lehetnek, ha megfelelően előkészíti és karbantartja őket.

A napelemek teljesítményét kilowattórában (kWh) mérik. Az átlagos energiatermelés kiszámításához adjuk össze a minimális értéket és az átlagos értéket. A maximális teljesítmény megtalálásához adja össze mindhármat.

A napelemek hatékonyságát befolyásoló 4 fő tényező

A napelemek hatékonyságát maximalizálni szeretné, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a napelemes beruházásából, és csökkentse a közüzemi számlákra fordított kiadásait. A legfontosabb tényezők, amelyeket figyelembe kell vennie, a hely, a szög, az irány, a tető alkalmassága, a napelemes rendszer mérete és a megfelelő karbantartás. Nézzük meg egyenként.

1. Elhelyezkedés, szög és irány

Úgy van-e elhelyezve és szögben elhelyezve a PV-rendszer, hogy a napelemek a lehető legtöbb napfényt tudják befogni? Az Egyesült Királyságban biztosítani szeretné, hogy a napelemek reggel 9 és délután 3 óra között napfénynek legyenek kitéve. A tető napelemek befogadására való alkalmasságának felmérése döntő lépés a rendszer hatékonyságának meghatározásában. A tető tájolásának és szögének nagy szerepe van abban, hogy a panelek mennyi napfényt kapnak. A napelemek optimális iránya a déli fekvés, mivel így a panelek a lehető legtovább ki vannak téve a napfénynek.

2. A tető alkalmassága

Amikor a tetőre szánt napelemeket fontolgatja, fontos figyelembe venni, hogy a tető elég erős-e ahhoz, hogy elbírja a napelemes rendszer súlyát. Például egy 4 kW-os rendszer általában 16 darab 250 W-os panelt tartalmaz, ami összesen körülbelül 280 kg súlyt jelent. Manapság a legtöbb anyag alkalmas a napelemek tartására - csak a pala- és a fából készült tetők lehetnek túl törékenyek.

Ezenkívül vegye figyelembe, hogy a tető elég nagy-e ahhoz, hogy napelemeket helyezzen rá. A napelemek körül legalább 30 cm-es térre van szüksége, ezért ezt figyelembe kell vennie, amikor kiszámítja, hogy mekkora tetőfelület áll rendelkezésére. Például egy 4 kW-os, 16 panellel rendelkező rendszerhez legalább 29 m2 tetőfelületre van szükség.

3. A napelemes rendszer mérete

A napelemek mindenféle formában és méretben léteznek. Minél nagyobb a napelemes rendszer, annál több villamos energiát termel. Miután kiszámolta az áramszükségletét, jobb képet kap arról, hogy milyen méretű panelre van szüksége. A monokristályos panelek a piacon kapható leghatékonyabb napelemtípusnak számítanak, ami azt jelenti, hogy kevesebb panelre (és ezáltal kevesebb tetőfelületre) lesz szüksége ahhoz, hogy annyi villamos energiát termeljen, mint egy polikristályos rendszer.

4. Karbantartás

Fontos, hogy a megfelelő napelem karbantartást végezze el a rendszer élettartamának maximalizálása érdekében. Szerencsére a napelemek nem igényelnek sok karbantartást a 25-30 éves élettartamuk alatt. Rendszeresen ellenőriztesse a paneleket a telepítőjével vagy más tanúsított szolgáltatóval. Ha ezt saját maga végzi el, érvénytelenítheti a garanciát, ha közben megsérülnek a panelek. Amit önmaga is megtehet, az az, hogy gondoskodik arról, hogy a panelek mindig tiszták legyenek. Ez magában foglalja a levelek és ágak eltávolítását a napelemes rendszeréről, és a kerti slaggal való leöblítést - kerülje a szivacsozást vagy a panelek megérintését.

Hogyan számítsa ki napenergia-szükségletét

Ellenőrizze a villanyszámláit, hogy megtudja az energiafogyasztását (kWh-ban). Számolhat hónapról hónapra, vagy összeadhatja a havi/negyedéves fogyasztását, hogy egy éves értéket kapjon. Döntse el, hogy a villanyszámlák mekkora részét szeretné fedezni a napelemekkel - ez 10-100% között lehet. Az Ön döntése befolyásolja a rendszer méretét és költségeit.

Számítsa ki, hogy hány napelem ténylegesen elfér a tetőn. Egy átlagos napelem körülbelül 1,44 m2 tetőfelületet foglal el. Ne felejtse el, hogy a tető szélétől legalább 30 cm távolságot kell figyelembe venni. Módosítsa a rendszer méretét, ha rájön, hogy nincs elég hely az összes kiszámított panel számára.

A napelemek költsége a rendszer mérete alapján

Az átlagos háztartási napelemes rendszer ára 5000 és 10 000 font között mozog. A napelemek teljes költsége attól függ, hogy hány panelre van szüksége otthonához, ami viszont az energiafogyasztástól függ. Általában minél drágább a rendszer, annál több villamos energiát tud termelni - és ezért annál nagyobb megtakarítást hozhat. Az alábbi táblázatban látható, hogy a rendszer méreténként mekkora éves megtakarítást érhet el villanyszámláján, mennyit kereshet az intelligens exportgarancia (SEG) kifizetésein keresztül, és végül mennyi időbe telhet, amíg megtérül.

Egy 1-3 lakosú kis ház villamosenergia-költségeit egy 3 kW-os napelemes rendszerrel, amely 5000-6000 fontba kerül, kellőképpen fedezni tudja. Ezzel a rendszerrel évente 160 fontot takaríthat meg a villanyszámláján a panelek által termelt ingyenes energiának köszönhetően. Mi több, a SEG kifizetésekkel még évi 75 fontot is kereshet.

Egy 3-4 fős családdal rendelkező háztartásban általában egy 4 kW-os rendszert telepítenek, amelynek az ára körülbelül 6 000-8 000 font között mozog. Ebben a forgatókönyvben évente körülbelül 270 fontot takaríthat meg a villanyszámláján, és ezen felül még évi 100 fontot is kereshet.

Nagyobb, több mint 4 embernek otthont adó otthonok esetében 6 kW-os napelemes rendszerre lenne szükség. Ez lehet bármi £8,000 és felfelé. Egy 6 kW-os rendszerrel évente 430 fontot takaríthat meg a villanyszámláján, és emellett 151 fontot kereshet a SEG-kifizetésekből.

Mindazonáltal nem csak erre a három lehetőségre korlátozódik. A rendszer méretét a panelek száma és az egyes panelek teljesítménye határozza meg; ennek eredményeként a rendszer méretét az Ön igényei szerint testre szabhatja, például 3,5 kW-os napelemmel rendelkezhet.

Ha kereskedelmi napelemeket telepít, akkor a méretezés jelentősen eltér, és ez a költségekben is tükröződik.

Leggyakoribb napelemes rendszerek

1 kW-os napelemes rendszerek

2 kW-os napelemes rendszerek

3 kW-os napelemes rendszerek

4 kW-os napelemes rendszerek

5kW-os napelemes rendszerek

6kW-os napelemes rendszerek

12kW-os napelemes rendszerek

Mint látható, a panelek száma befolyásolja mind a napelemes rendszer kapacitását, mind annak költségeit, így az Ön otthonához megfelelő szám meghatározása rendkívül fontos. Napelemek vásárlásakor és telepítésekor erősen javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot hitelesített helyi telepítőkkel, és hasonlítsa össze árajánlataikat, hogy pontos jelzéseket kapjon, és egyben a legjobb ár-érték arányt kapja a pénzéért.

Megéri napelemeket beszerezni?

Az SEG jövedelemmel a napelemek sokkal gyorsabban megtérülhetnek, így a napelemek pénzügyileg is megéri - a nyilvánvaló környezeti előnyök mellett. Ráadásul a technológia folyamatos fejlesztésével a napelemek egyre megfizethetőbbé válnak. Ha szem előtt tartja a korábban említett költségeket, megtakarításokat és jövedelmeket, akkor a napelemes beruházás már a rendszerek élettartama alatt megtérülhet.

Például egy 3 kW-os rendszerrel 21-25 év után már megtérülhet. Egy 4 kW-os rendszerrel már 16-22 év után nullszaldós lehet. Végül, a nagyobb, 6 kW-os rendszerrel már 19-23 év után megtérülhet. Ha tehát valaha is feltette magának a kérdést, hogy megéri-e a napelemek beszerzése, a válasz: igen, megéri.

Csökkentik a napelemek a villanyszámlákat?

A napelemek segítenek csökkenteni a villanyszámlát. Az, hogy mennyit takaríthat meg a számláin, attól függ, hol él. Londonban például átlagosan 100-270 fontot takaríthat meg az éves villanyszámlán. Más területeken, például Stirlingben vagy Manchesterben évente 90-230 £-tal csökkentheti a számláit.

Növelik-e a napelemek otthona értékét?

A napelemek növelhetik otthona értékét, mivel energiatakarékosabbá teszik a házat. Ez az egyik olyan lakásfelújítás, amely vonzóbbá teszi otthonát a potenciális vásárlók számára, mivel az új tulajdonosok is élvezhetik a csökkentett villanyszámlákból származó előnyöket. Természetesen a napelemes rendszer mérete befolyásolja, hogy mennyivel fog nőni az érték, és ne feledje, hogy a különböző családok eltérő energiafelhasználási szokásokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy egy rendszer egyes családok számára megfelelő lehet, míg mások számára nem megfelelő. Egyes vásárlók számára a napelemek nem jelentenek értékes kiegészítést egy otthonhoz, így ez valóban a személyes preferenciáktól függ.

Megéri olcsó napelemeket vásárolni?

A napelemek valóban drágák lehetnek, és egyesek a legolcsóbb megoldást szeretnék megtalálni. Az olcsó napelemek megfizethetőbbé tehetik a telepítési költségeket, de hosszú távon nem biztos, hogy megéri. Végül is a napenergiába való befektetés hosszú távú következményekkel járó döntés. Az olcsó napelemek valószínűleg rövidebb élettartamúak és alacsonyabb hatékonyságúak, és emiatt a megtakarítások kevésbé lehetnek jelentősek.

Amikor napelemek telepítését fontolgatja otthonába, nem szabad, hogy a napelemek ára legyen az egyetlen tényező. Hosszú távon megtérül, ha jó minőségű panelekbe és különösen prémium minőségű inverterbe fektet be egy MCS tanúsítvánnyal rendelkező, a környéken jó hírnévvel rendelkező telepítőtől.