, 2023/3/6

Mik azok a napelemes tetőcserepek? A napelemes tetőcserép, más néven napelemes zsindely vagy napelemes pala viszonylag új zöld energia-technológia. Azok számára, akik elkötelezettek a fenntartható energiatermelés mellett, és napenergiával működő otthont szeretnének, a napelemes tetőcserép a napelemek megfontolásra érdemes alternatívája.

A napelemes tetőcserepek előnyei

Utóbbiakhoz képest a napelemes tetőcserepek különlegessége, hogy különböző stílusokhoz alkalmazkodnak. Ez jelentős előny, ha például olyan műemléki területen lakik, ahol az előírások tiltják az épületek megváltoztatását. A napelemes zsindelyek kész megjelenése esztétikailag sokkal kevésbé zavaró, mint a hagyományos napelemeké, mivel zökkenőmentesen illeszkednek a tetőbe.

Bár a napelemes tetőcserepek még nem széles körben kaphatóka prémium kategóriás termékből a "felcsavarozható" napelemek általános alternatívájává válnak. Ennek oka, hogy a mögöttük álló technológia egyre inkább versenyképes árú és egyre népszerűbb.

A napelemes tetőcserepek típusai

A napelemes cserép készülhet klasszikus monokristályos napelemekből vagy vékonyrétegű PV (fotovoltaikus) cellákból. A vékonyrétegű napelemek költségvetésbarát, második generációs napelemek. Kevesebb anyagot igényelnek, és nagyon könnyen gyárthatók. Ezenkívül nem tartalmaznak mérgező összetevőket, és kevesebb hulladékot termelnek. Amellett, hogy vékonyak, a vékonyrétegű napelemek rugalmasabbak és könnyebbek.

Napjainkban a vékonyrétegű napelemek kevésbé hatékonyak és kisebb teljesítményűek, mint a monokristályos napelemek. A szakértők azonban arra számítanak, hogy a vékonyrétegű cellák hatékonysága a jövőben javulni fog, mivel elméletileg magasabb hatásfokkal rendelkeznek, mint a monokristályos szilíciumcellák. Jobb hőmérsékleti együtthatóval is rendelkeznek, ami ellenállóbbá teszi őket a magas hőmérsékletekkel szemben.

Bár a vékonyrétegű fotovoltaikus cellák élettartama rövidebb (10-20 év), alacsonyabb beszerzési és telepítési áruknak köszönhetően gyorsabb megtérülési idővel büszkélkedhetnek (körülbelül 8 év). A vékonyrétegű cellák e tulajdonsága a napelemes tetőcserepekre és a különböző típusú napelemekre egyaránt vonatkozik.

A napelemtípusok mellett a gyártók különböző napelemes tetőcserepek stílusát is kínálhatják. A napelemes zsindelyek lehetnek texturált, sima, pala vagy toszkán stílusúak, hogy csak néhányat említsünk.

A napelemes tetőcserepek költségei

Mivel viszonylag új technológiáról van szó, a napelemes tetőcserepek az Egyesült Királyságban kétszer annyiba kerülhetnek, mint a hagyományos napelemek. A végső ár elsősorban a tető méretétől és attól függ, hogy a tető mekkora részét szeretné napelemes palával fedni. Figyelembe kell vennie a telepítési folyamat bonyolultságát és a telepítő árait is.

A napelemes tetőcserepek előnyei

A hazai napelemes technológiáknak általában számos előnye van, különösen az energiatakarékosság és a környezetvédelem szempontjából. Az alábbiakban felsoroljuk a napelemes cserepek legfőbb előnyeit. Esztétikusan tetszetős kialakítás. Valószínűleg ez a technológia legjelentősebb előnye. Nem kell hatalmas napelemekkel fednie a tetőt, így nem zavarja meg a ház stílusát. Ráadásul különböző típusú cserepek léteznek, hogy alkalmazkodjanak a különböző tető- és cserépstílusokhoz.

Tiszta, ingyenes energiát biztosít. A napelemekhez hasonlóan a napelemes tetőcserepek is környezetbarát alternatívát jelentenek háza összes elektromos készülékének energiaellátására. Megtakarítás az energiaszámlákon. A napelemes tetőcseréprendszer használatával 40% és 70% közötti megtakarítást érhet el az áramszámlákon.

Növeli ingatlana piaci értékét. Az esztétikus megjelenés és a zöld energia iránti jelenlegi nagy kereslet együttesen növeli ingatlana értékét.

Fokozott ellenálló képesség és tartósság. A csavaros napelemek és a napelemes tetőcserepek évtizedekig tarthatnak. A szélsőséges időjárási körülmények azonban károsíthatják az előbbieket. A napelemes cserepek viszont ugyanolyan tartósak, mint maga a tető, és még az orkán erejű szél sem tépné le őket. Sőt, a napelemes lapok megvédik azt a tetőszakaszt, amelyre telepítik őket.

A napelemes tetőcserepek hátrányai

Természetesen a napelemes tetőcserepeknek is vannak hátrányai. Íme egy áttekintés a hátrányaikról:

Magas kezdeti költségek. A napelemes pala beszerzési költsége sokkal magasabb, mint a hagyományos tetőcserepeké. Kétszer olyan drágák lehetnek, mint a hasonló teljesítményű napelemes rendszerek. Kevésbé hatékonyak, mint a csavaros napelemek. A napelemes cserepek hatékonysága átlagosan 10-20%. A legtöbb napelem hatékonysága legalább 16%, néha akár 22% is lehet.

Nem telepíthetők már meglévő tetőre. Jelenleg a napelemes cserepek csak új épületeknél vagy olyan épületeknél alkalmazhatók, ahol az összes cserepet lecserélik. Ezzel szemben a hagyományos napelemek bármikor felszerelhetők, leszerelhetők és újra felszerelhetők. Nem minden tetőn lehet őket elhelyezni. Egy tetőnek tökéletesen meg kell dőlnie és szögletesnek kell lennie ahhoz, hogy alkalmas legyen a napelemes tetőcserepek elhelyezésére. Ismétlem, a napelemek viszonylag könnyebben telepíthetők a "nehéz" tetőkre.

Alternatívák a napelemes tetőcseréphez

Ha elkötelezett vagy a zöld hazai energiatermelés mellett, de a napelemek és a napelemes tetőcserepek nem jelentenek ideális megoldást otthonod számára, érdemes megfontolnod néhány alternatívát. Bár ezek a megújuló energiatermelő rendszerek kisléptékű lakossági változatokban is elérhetők, vannak bizonyos hátrányaik, amelyek akadályozzák hatékonyságukat vagy alkalmasságukat.

Szélturbinák. Nem minden szélturbina óriási szerkezet. Léteznek háztartási használatra alkalmas kisméretűek is. Még ha jó választásnak is bizonyulnak a háztartási energiaellátás diverzifikálására, elegendő szélsebességre van szükség a környéken, elegendő földterületre az elhelyezésükhöz, és sok esetben a szomszédos tanácsok vagy helyi szervezetek jóváhagyására.

Mikro-vízerőművek. A kis vízenergia-rendszerek 5 és 100 kilowatt között termelhetnek. Összehasonlításképpen, egy 10 kW-os rendszer egy nagy otthont vagy akár egy kisebb gazdaságot is képes ellátni energiával. Sajnos ez csak azok számára járható út, akiknek a birtokán patak folyik keresztül.

Egy másik hátránya a lehetséges negatív környezeti hatásuk. A patak egy részének a turbinarendszerbe való átvezetése negatívan befolyásolhatja a patak ökoszisztémáját. Ezért mindig csak minimális mennyiségű víz használata ajánlott.

Geotermikus energia. A geotermikus földhurkú rendszerek a Föld geotermikus erőforrásait hasznosítják. Fő hátrányuk a megfizethetetlen költségük, amely 24 000 és 49 000 font között mozog. A föld alatti elemek telepítéséhez nagy földterületeken fúrt lyukakra vagy földmunkákra is szükség van.

Biomasszából nyert energia: A biomassza a napenergia leghagyományosabb alternatívája, mivel évszázadok óta használják többféle háztartási célra. Egyik felhasználási területe a biomassza kazánok.

A modern biomassza tüzelőanyagok közé tartozik a fűrészpor és az asztalosipari hulladék, a mezőgazdaságból származó növényi hulladék, sőt még a trágya is. A legelterjedtebbek azonban a faszármazékok. Az erőforrás iránti növekvő kereslet az erdőirtás növekedését okozhatja.