, 2023/3/6

Tudtad, hogy a Nap által a Földnek egy órán keresztül biztosított energia egy év globális energiaszükségletét fedezheti? Kétségtelen, hogy a Nap egy hatalmas energiaforrás, és bár nem vagyunk képesek, de ennek az energiának csak a töredékét tudjuk összegyűjteni, mégis, ha ezt az energiát napelemek telepítésével hasznosítjuk, az jelentős változást hozhat a bolygó számára.

A napenergia előnyei és hátrányai

Bár sokan kritizálták, hogy drága vagy nem hatékony, a napenergia mára bebizonyította, hogy rendkívül hasznos - nemcsak a környezet, hanem a magángazdaság számára is. Az elérhető napelem-támogatásoknak, valamint az egyre versenyképesebb piaci áraknak köszönhetően a napenergia egyre több család számára vált a fő energiaforrássá.

A technológia az elmúlt években drasztikusan fejlődött, és napelemes akkumulátortároló rendszerekkel egészült ki, így a napenergia a tiszta energia lényegesen hatékonyabb forrásává vált. Azonban mindig vannak árnyoldalai, függetlenül attól, hogy milyen energiaforrást választunk az elemzéshez. A GreenMatch az alábbi pontokban vázolta fel a napenergia legfontosabb előnyeit és hátrányait:

A napenergia előnyei és hátrányai

A napenergia előnyei A napenergia hátrányai

Megújuló energiaforrás költsége

Csökkenti a villanyszámlákat Időjárásfüggő

Változatos alkalmazások A napenergia tárolása drága

Alacsony fenntartási költségek Sok helyet igényel

A technológiai fejlődés környezetszennyezéssel jár

A napenergia előnyei

1. Megújuló energiaforrás

A napelemek összes előnye közül a legfontosabb, hogy a napenergia valóban megújuló energiaforrás. A világ minden területén hasznosítható, és minden nap rendelkezésre áll. A napenergia nem fogyhat el, ellentétben néhány más energiaforrással. A napenergia mindaddig elérhető lesz, amíg a Nap létezik, tehát a napfény még legalább 5 milliárd évig a rendelkezésünkre áll, amikor a tudósok szerint a Nap el fog pusztulni.

2. Csökkenti a villanyszámlákat

Mivel az energiaszükségletének egy részét a napelemes rendszer által termelt villamos energiával fogja kielégíteni, az energiaszámlái csökkenni fognak. Az, hogy mennyit takarít meg a számláján, a napelemes rendszer méretétől és az Ön villamosenergia- vagy hőfelhasználásától függ. Például, ha Ön egy kereskedelmi napelemeket használó vállalkozás, ez a váltás hatalmas előnyökkel járhat, mivel a nagy rendszer mérete az energiaszámlák nagy részét fedezheti.

Ráadásul nem csak a villanyszámlán spórolhat, hanem lehetőség van arra is, hogy az intelligens exportgarancia (SEG) révén kifizetéseket kapjon a hálózatba visszavitt többletenergiáért. Ha több áramot termel, mint amennyit felhasznál (figyelembe véve, hogy a napelemes rendszere a hálózatra van csatlakoztatva).

3. Különböző alkalmazások

A napenergia változatos célokra használható. Termelhet villamos energiát (fotovoltaika) vagy hőt (naphő). A napenergia felhasználható villamosenergia-termelésre az energiahálózathoz való hozzáféréssel nem rendelkező területeken, víz lepárlására a korlátozott tiszta vízkészletekkel rendelkező régiókban és műholdak működtetésére az űrben.

4. Alacsony karbantartási költségek

A napenergia-rendszerek általában nem igényelnek sok karbantartást. Csak viszonylag tisztán kell tartani őket, így az évente néhány alkalommal történő tisztítás elegendő. Ha kétségei vannak, mindig támaszkodhat speciális tisztító cégekre, amelyek ezt a szolgáltatást körülbelül 25- 35 £-tól kínálják.

A legtöbb megbízható napelemgyártó 20-25 év garanciát vállal.

Továbbá, mivel nincsenek mozgó alkatrészek, nincs kopás. Általában az inverter az egyetlen alkatrész, amelyet 5-10 év után cserélni kell, mivel folyamatosan dolgozik, hogy a napenergiát villamos energiává és hővé alakítsa (napelem vs. naphő). Az inverteren kívül a kábelek is karbantartást igényelnek, hogy a napelemes rendszer maximális hatékonysággal működjön.

Tehát a napelemes rendszer kezdeti költségeinek fedezése után nagyon kevés karbantartási és javítási kiadásra számíthat.

5. Technológiai fejlesztés

A napenergia-iparban a technológia folyamatosan fejlődik, és a fejlesztések a jövőben fokozódni fognak. A kvantumfizika és a nanotechnológia terén elért innovációk potenciálisan növelhetik a napelemek hatékonyságát, és megduplázhatják, vagy akár megháromszorozhatják a napelemes rendszerek elektromos bemeneti teljesítményét.

A napenergia hátrányai

1. Költségek

A napelemes rendszer megvásárlásának kezdeti költsége meglehetősen magas. Ez magában foglalja a napelemek, az inverter, az akkumulátorok, a kábelezés és a telepítés költségeit. Mindazonáltal a napenergia-technológiák folyamatosan fejlődnek, így feltételezhető, hogy az árak a jövőben csökkenni fognak.

2. Időjárásfüggő

Bár a napenergia felhős és esős napokon is gyűjthető, a napelemes rendszer hatékonysága csökken. A napelemek a napfénytől függenek ahhoz, hogy hatékonyan gyűjtsék a napenergiát. Ezért néhány felhős, esős nap érezhető hatással lehet az energiarendszerre. Azt is figyelembe kell vennie, hogy éjszaka nem lehet napenergiát gyűjteni. Másrészt, ha Önnek éjszaka vagy télen is szüksége van arra, hogy vízmelegítő megoldása működjön, akkor a termodinamikus panelek jelentenek megfontolandó alternatívát.

3. A napenergia tárolása drága

A napenergiát azonnal fel kell használni, vagy nagyméretű akkumulátorokban kell tárolni. Ezeket a hálózaton kívüli napelemes rendszerekben használt akkumulátorokat napközben fel lehet tölteni, hogy az energiát éjszaka lehessen felhasználni. Ez jó megoldás a napenergia egész napos felhasználására, de meglehetősen drága is.

A legtöbb esetben okosabb, ha csak napközben használjuk a napenergiát, éjszaka pedig a hálózatból veszünk energiát (ezt csak akkor tehetjük meg, ha a rendszerünk csatlakozik a hálózathoz). Szerencsére az energiaigénye általában nappal nagyobb, így ennek nagy részét napenergiával fedezheti.

4. Sok helyet használ

Minél több villamos energiát szeretnél termelni, annál több napelemre lesz szükséged, mivel minél több napfényt szeretnél összegyűjteni. A napelemek sok helyet igényelnek, és egyes tetők nem elég nagyok ahhoz, hogy elférjen a kívánt számú napelem. Alternatív megoldás lehet, hogy a panelek egy részét az udvarra telepítjük, de ezeknek napfényhez kell jutniuk. Ha nincs elég hely az összes kívánt panel számára, akkor dönthetsz úgy, hogy kevesebbet telepítesz, hogy még mindig kielégítsd az energiaszükségleted egy részét.

5. A környezetszennyezéssel kapcsolatos

Bár a napenergia-rendszerekkel kapcsolatos szennyezés sokkal kisebb más energiaforrásokhoz képest, a napenergia szennyezéssel is járhat. A napelemes rendszerek szállítása és telepítése összefüggésbe hozható az üvegházhatású gázok kibocsátásával. A napelemes fotovoltaikus rendszerek gyártási folyamata során néhány mérgező anyagot és veszélyes terméket is használnak, amelyek közvetve hatással lehetnek a környezetre. Mindazonáltal a napenergia sokkal kevésbé szennyez, mint más alternatív energiaforrások.