, 2023/3/8

A legfontosabb különbségek az elektromos kazán és a gázkazán között A kazán a központi fűtési rendszer legfontosabb része, mivel a radiátorok működését biztosítja, és felmelegíti a csapok, zuhanyzók és fürdőkádak vizét.

Elektromos vs gázkazán Előnyök és hátrányok

Az elektromos kazánok alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési lehetőségnek számítanak, mivel nem égetnek el fosszilis tüzelőanyagokat. Ehelyett az országos hálózatból származó elektromos árammal vagy az alternatív energiatermelő rendszerek, például napelemek által otthon termelt elektromos árammal működnek.

Alapvetően ez a fő különbség az elektromos és a gázkazánok között. Mindazonáltal ebben a cikkben mindent megtudhat mindkét kazántípusról. Attól kezdve, hogy melyiket olcsóbb üzemeltetni, egészen a környezeti hatásukra vonatkozó részletes információkig, olvasson tovább, hogy megtudja.

Elektromos vs. gázkazán

A gázkazán földgázt használ tüzelőanyagként a ház központi fűtési rendszerének és a használati melegvíznek a hőtermeléséhez. Az energiaszolgáltatók igény szerint földgázt szállítanak az országos gázhálózathoz csatlakozó ingatlanokba, így a gázkazánok és más gázüzemű készülékek akkor jutnak üzemanyaghoz, amikor szükségük van rá.

Az Energy Saving Trust - egy független brit szervezet, amely a dekarbonizált energiarendszerért dolgozik - szerint az Egyesült Királyságban jelenleg az otthonok 85%-a van bekötve a gázhálózatba. Ráadásul jelenleg a gáz olcsóbb, mint az elektromos áram az Egyesült Királyságban. Így nem meglepő, hogy országszerte a gázkazánok a legelterjedtebb fűtési rendszer.

Másrészt az elektromos kazán elektromos árammal működik, és nem éget el fosszilis tüzelőanyagokat a hőtermeléshez. Az elektromos kazánok kevésbé elterjedtek az Egyesült Királyságban, mint a gázkazánok. Mindazonáltal ezek hatékony kazánok kisebb házak és lakások számára, amelyekben alacsony a fűtési és melegvíz-igény. A gázhálózatról leválasztott ingatlanok számára is életképes alternatívát jelentenek.

Az elektromos kazánok a gáz- és olajtüzelésű kazánok környezetbarátabb alternatívájának számítanak. Ez főként a nagyobb hatékonyságuknak köszönhető, valamint annak, hogy nem bocsátanak ki CO2-t a légkörbe, így csökkentik a ház szén-dioxid-kibocsátását. Azonban figyelembe kell vennie, hogy az elektromos kazánok csak addig érik el a nulla kibocsátású teljesítményt, amíg az őket működtető energia megújuló forrásokból származik.

Ha elektromos vagy gázkazán beszerzése iránt érdeklődik, a GreenMatch szakértői időt takarítanak meg Önnek azzal, hogy akár 4 személyre szabott ajánlatot is adnak Önnek az otthona energiaigényének megfelelő energiahatékony megoldásokra az Ön közelében működő szolgáltatóktól. Azt tanácsoljuk, hogy ezután objektíven hasonlítsa össze ezeket az ajánlatokat, hogy a legjobb ajánlatot kösse meg.

Az elektromos kazánok előnyei a gázkazánokkal szemben

Mind az elektromos kazánok, mind a gázkazánok számos előnnyel rendelkeznek az üzemeltetési költségek, a teljesítmény (teljesítmény), a hatékonyság, a karbantartás, a környezeti hatások stb. tekintetében. Mivel az elektromos kazánok nem égetnek fosszilis tüzelőanyagokat, csökkenthetik otthona szén-dioxid-kibocsátását. Mint már említettük, valóban nulla kibocsátású teljesítményt érhetnek el, ha az áram, amellyel működnek, megújuló forrásokból származik. E tekintetben hasznos lehet tudni, hogy a legtöbb elektromos kazán kompatibilis a napelemes rendszerekkel.

Az elektromos kazánok hatásfoka általában 99%, ami lényegesen magasabb, mint a legtöbb nagy hatékonyságú kondenzációs kazán 89%-95%-os tartománya. Ez azt jelenti, hogy az elektromos kazán által elpazarolt energia mindig a lehető legkisebb marad. További előnyük, hogy nagyszerű alternatívát jelentenek a gázhálózatról leválasztott lakások számára, amennyiben az ingatlan nem túl nagy, és nincs nagy igénye a központi fűtésre és a meleg vízre.

Ha elektromos kazánt szerez be a házába, nulla a szén-monoxid-szivárgás kockázata. A műszaki meghibásodások esélye is kisebb, mivel az elektromos kazánnak kevesebb mozgó alkatrésze van. Pontosan ez a tulajdonsága teszi az elektromos kazánokat könnyebben karbantarthatóvá. Nem igényelnek éves szervizelést sem.

A legjobb elektromos kazánok emellett nagyon halkan, szinte hangtalanul működnek. Ezenkívül rugalmasak és valószínűleg olcsóbb a beszerelésük, mivel kisebbek, kompaktak és nincs szükségük füstelvezető csőre.

A gázkazánok viszont a legolcsóbb módja a ház fűtésének, mivel a működtetésük olcsóbb, mint az elektromos kazánoké. Emellett több gázkazán is van a piacon, ami több lehetőséget és potenciálisan több esélyt jelent egy jó üzlet megkötésére. Továbbá a gázkazánok a maximális teljesítmény vagy kazánteljesítmény széles skáláján mozognak: 9 kW-tól egészen 150 kW-ig. Ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen központi fűtési és melegvíz-igényt kielégítő gázkazán-modellek vannak, beleértve a nagy házak igényeit is.

Az elektromos kazánok hátrányai a gázkazánokkal szemben

A hátrányok oldalán az elektromos kazánok üzemeltetési költségei nagyon magasak lehetnek, mivel a villamos energia sokkal drágább, mint a földgáz. Ezenkívül, míg kis házakhoz vagy 1 hálószobás lakásokhoz kiválóak, nagyobb ingatlanoknál ritkán képesek kielégíteni a fűtés és melegvíz iránti nagyobb igényeket. Mindazonáltal vannak olyan elektromos kazánmodellek, amelyek alkalmasak 5 hálószobás házakhoz.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy egy tipikus elektromos kazán körülbelül 48 amper (A) áramot használ, így ha egyszerre több elektromos készüléket is üzemeltet, akkor egy 60A-s biztosítékot is kiégethet. Vegye figyelembe, hogy míg a legtöbb modern lakossági elektromos rendszer 200 A összkapacitással rendelkezik, a régebbi biztosítékszekrények 60 A-ra vannak méretezve.

Végül, bár ez nem hátránya magának az elektromos kazánnak, környezetbarát potenciáljuk attól függ, hogy milyen típusú energiaforrásból állítják elő az áramot, amely a kazánokat táplálja. Amint arra hivatalos kormányzati források rámutatnak, az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésében még mindig a fosszilis tüzelőanyagoké a legnagyobb rész. A megújuló energiaforrások azonban 2021 utolsó negyedévét emelkedéssel zárták.

A gázkazánoknak hátrányai is vannak, amelyekkel tisztában kell lennie. Először is, földgázt (fosszilis tüzelőanyagot) égetnek el otthona fűtéséhez. Még ha a modern háztartási gázkazánok sokkal hatékonyabbak is, mint a régebbi modellek, még mindig az egyik legjelentősebb CO2-kibocsátónak számítanak. Másodszor, ha gázkazánja meghibásodik, fennállhat a szén-monoxid-szivárgás veszélye. A szén-monoxid egy szagtalan és színtelen gáz, amely gyorsan agykárosodást és egyes esetekben halált okozhat.

Ezenkívül a gázkazánokban általában több mozgó alkatrész van, amelyek elhasználódhatnak. E tekintetben erősen ajánlott a gázkazán legalább 12 havonta egyszeri karbantartása. Ez 50 font és 160 font közötti összegbe kerülhet. Ha Ön bérbeadó vagy bérbeadó, a gázkazán karbantartása a Gas Safe regisztrált mérnökével törvényi előírás. A kazán gyártója is előírhatja, hogy a garancia érvényben maradjon.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy a gázkazánok az Egyesült Királyságban fokozatosan kivonásra kerülnek, még ha még nem is tisztázott, hogy ez mikor fog bekövetkezni a fűtési és melegvíz-igények, beleértve a nagy házak fűtési és melegvíz-igényét is.

A gáz- vagy az elektromos kazánok jobban fűtik otthonát?

Mind az elektromos, mind a gázkazánok nagyszerűen fűtik otthonát. Hatékonyságuk azonban az Ön házának fűtési és melegvíz-igényétől, valamint az Ön egyedi igényeitől függ. A gázkazánok általában nagyobb teljesítményűek, mint az elektromos kazánok. Így jobban megfelelnek a nagyobb fűtési és melegvíz-igényeknek. Ez különösen fontos az 5 vagy több hálószobával és több fürdőszobával rendelkező nagyok esetében. Bár minden egyes alkalommal, amikor a gázkazán beindul, CO2-t bocsát ki a légkörbe.

Az elektromos kazánok nem okoznak szén-dioxid-kibocsátást, ha az őket működtető energia megújuló forrásokból származik. Emellett hatékonyabbak is, így nem pazarol annyi energiát, mint egy gázkazánnal. Bár az elektromos kazánok teljesítménytartománya általában túl alacsony ahhoz, hogy megfeleljen egy több radiátorral és 1-nél több fürdőszobával rendelkező ház igényeinek.

A gázkazánról elektromos kazánra való váltás jó ötlet és zöldebb alternatíva, amennyiben az megfelel az otthona igényeinek, és zöld vagy alternatív energiaforrásokkal működik. Az elektromos kazánt például napelemmel termelt villamos energiával is működtetheti. Az elektromos vagy gázkazánok mellett olyan megújuló fűtési rendszerek is szóba jöhetnek, mint a hőszivattyúk, a biomassza kazánok és a napkollektorok. Ezek mindegyike képes a természeti erőforrásokat otthonának hőjévé alakítani. Bár ezek általában drágábbak, mint az elektromos és gázkazánok, számos kormányzati zöld energia támogatás támogatja a megújuló rendszerre való átállás költségeit.