, 2023/3/7

Gondolkodott már azon, hogy az egyes otthonokban végrehajtott apró változtatások milyen nagy hatással lehetnek a környezetre?

Energiatakarékossági tipp otthonod számára

Számos tipp létezik az otthoni energiatakarékosságra, kezdve a mindennapok apró szokásaitól egészen a nagy beruházásokig, amelyek nemcsak a környezetet segítik, hanem az energiaszámlákat is csökkentik. Melyek tehát azok az egyszerű tippek, amelyekkel csökkenthető az otthoni energiafogyasztás?

Hogyan takarítsunk meg energiát otthon?

1. A világítás lekapcsolása, amikor elhagyja a helyiséget

Alapvető szokás, amelyet érdemes kialakítani és ápolni, hogy mindig lekapcsolja a villanyt, amikor elhagyja a helyiséget. Tegyen emlékeztetőt erre, amíg tudat alatt bele nem szokik, hogy ezt tegye. A havi villamosenergia-költségei jelentős részét megspórolhatja azzal, ha egy ilyen egyszerű dolgot rendszeresen megtesz.

2. Használjon LED-es lámpákat

Sok otthon az intelligens LED-es lámpák felé mozdul el, mivel ezek nemcsak stílusosan néznek ki és megfizethetőek, de sokkal hatékonyabbak is, mint a halogén izzók.

3. Váltson hatékony készülékekre

A szárítógépek és a hűtőszekrények a két legintenzívebb energiaigényű készülék egy otthonban, és ha ezeket hatékonyabb modellekre cseréljük le, felére csökkenthetjük az áramfelhasználást, ezáltal pedig a villanyszámlát is. A hőszivattyúk telepítése egy másik ötlet a villamosenergia-fogyasztás csökkentésére. Általánosságban elmondható, hogy a készülékek karbantartása és néhány évenkénti cseréje kisebb terhet ró az Ön villamosenergia-felhasználására.

4. Húzza ki a készülékeket

Mondanom sem kell, mennyire fontos, hogy kihúzzuk a készülékeket, amikor nem használjuk őket. Ne hagyd készenléti állapotban a készülékeket, hanem húzd ki őket, és spórolj a villanyszámládon, valamint a bolygónkon.

5. Csökkentse a vízhasználatot

Néhány egyszerű megoldás a vízfogyasztás csökkentésére lehet a gyors zuhanyzás, a főzés során csak a szükséges vízmennyiség felhasználása, és a folyó csapok elzárása, ha nem használjuk, akár csak másodpercekre is.

6. Tartsa a termosztátot alacsonyabb hőmérsékleten

Törekedjen arra, hogy a termosztátot alacsonyabb, 17 fok körüli hőmérsékleten tartsa, ez nagy különbséget jelenthet, és megtakaríthatja az energiaköltségeket. Még jobb, ha programozható intelligens termosztátot használsz.

7. Használjon intelligens automatizált eszközöket

Az intelligens automatizált eszközök akkor is csökkenthetik az energiaszámlákat, amikor elfelejted. Az intelligens automatizálási rendszerek érzékelik, ha már nem használsz egy eszközt, és kikapcsolják az áramellátást.

8. Használjon dupla üvegezésű ajtót

A dupla üvegezésű ajtók és ablakok tökéletes megoldást jelentenek egy modern otthon számára, mivel jelentősen csökkenthetik a fűtésből és hűtésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ezáltal csökkentve a szénlábnyomot és az energiaszámlákat is.

9. Főzzön fedővel

Ez egy szuper egyszerű hack a mindennapokban az energiafogyasztás megtakarítására, a fedővel való főzéssel gondoskodsz arról, hogy jelentősen csökkentsd a főzési időt és a vízfelhasználást.

10. Intelligens fogyasztásmérő használata

Egy okos mérőóra nagyszerű módja annak, hogy lásd, mennyi energiát fogyasztasz, ez segít abban, hogy valós időben nyomon tudd követni a fogyasztásodat, és hogy hol tudod azt csökkenteni.

11. Mosás alacsony hőmérsékleten

Mosd a ruhákat hűvösebb hőmérsékleten és teljes töltettel, így rengeteg vizet és áramot spórolhatsz.

12. Napenergiával működő készülékek

Manapság már szinte minden elektronikai eszközből, amit otthon használsz, találsz napenergiával működő változatot. Ha apró változtatásokat hajt végre, és több napenergiával működő elektronikát használ, azzal sokat tehet, és csökkentheti az ilyen elektronikák karbantartási és csereköltségeit is.

Tippek otthona energetikai besorolásának javításához

Az energiahatékony házakban való élet kedvezőbb helyzetbe hozza az egyéneket azáltal, hogy alacsonyabb fűtés- és villanyszámlákkal rendelkezik, kényelmesebb és biztonságosabb marad a váratlan áramkimaradások idején, növeli a ház viszonteladási értékét, és végső soron az egészségre is jótékony hatással van. Az ilyen típusú otthonok nemcsak a tulajdonosok, hanem a környezet számára is előnyösek. Az energiarendszer szempontjából az energiahatékony házak aktívan segíthetik az energiarendszert, mivel kevesebb áramot igényelnek a hálózattól annak szűkössége idején, valamint ezt az értékes árucikket is betáplálják a rendszerbe, és így segítik azt, ha egyszer szükség van rá.

Kevesebb energiát fogyaszt a hálózatból

Végeztessen el egy energiafelmérést a házán, hogy lássa, mely területeken csökkentheti esetleg a fogyasztását, és növelheti az energiahatékonysági pontszámát. Számos módja van annak, hogy energiát takarítson meg és kevesebbet fogyasszon a hálózatból.

Cserélje ki az ablakokat modern, hatékony dupla üvegezésűre

Egy másik módja annak, hogy növelje pontszámát, az, ha korszerűbb és hatékonyabb, szilárd, dupla üvegezésű ablakokba és ajtókba fektet be.

Energetikai okos kertépítés

Az okos kertépítészeti tervezés nemcsak a fűtés és hűtés szempontjából teheti otthonát energiatakarékossá, növelve ezzel az energetikai pontszámát, hanem jól is nézhet ki, és szépítheti otthonát.

Falszigetelés

Mind a padlás-, mind a falszigetelés csökkentheti az energiaszámláit, és segíthet a fogyasztás csökkentésében, különösen a régebbi, nem energiahatékonyan épített otthonok esetében. Ez egy jó módja annak, hogy növelje pontszámát, és megújítsa otthonát, hogy energiahatékonyabb legyen.

Intelligens eszközök

Manapság minden modern lakásvásárló olyan intelligens otthonokat keres, amelyek megkönnyítik az életüket és csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. Az intelligens eszközök érzékelik az energiafelhasználást, és használaton kívül bekapcsolják őket. Az emberek talán elfelejtik, de nem, és ki ne szeretné őket a házában? Az okos otthon csak növelni fogja a keresletet, és jó módja annak, hogy növelje otthona értékét.