, 2023/3/9

A földhőszivattyúk rendkívül hatékony, megújuló fűtési rendszerek, amelyek továbbra is jelentős szerepet fognak játszani az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásában.

Földhőszivattyú árak

Hogyan határozzák meg a teljes árat?

A földhőszivattyú árai számos tényezőtől függnek, a rendszer kialakításától, a lakástól és az Ön energiafelhasználásától. A következő kulcsfontosságú tényezők mind befolyásolják a teljes ár meghatározását:

A lakás mérete és szigetelési szintje.

a hőszivattyúrendszer mérete

a meglévő radiátorok vagy padlófűtési rendszer

Függőleges vagy vízszintes rendszerről van-e szó

A hőszivattyú-szerelő a lakás hőveszteségének mértéke, az energiafogyasztás mértéke, az ingatlan talajtípusa és a használati melegvíz-igény alapján tervezi meg a hőszivattyúrendszert. Ez segít a hőszivattyú pontos méretének és a csőrendszer kialakításának kiválasztásában.

Egy jól szigetelt ház kisebb hőszivattyút és kisebb földhurokrendszert igényel, és ezért kevésbé lesz drága.

Ezenkívül a meglévő radiátorok vagy padlófűtési rendszerek állapota is befolyásolhatja a teljes telepítési költséget. Ha ezek nem optimálisak, előfordulhat, hogy teljesen új berendezésre kell cserélni őket, és ez jelentősen megnövelheti a költségeket. Emiatt a GSHP-k jellemzően inkább új építésű, mintsem utólagos átalakításokra alkalmasak.

Ármegoszlás: Berendezés vs. nem-berendezési költségek

Az Energiaügyi és Éghajlatváltozási Minisztérium jelentésében a földhőszivattyúk árszerkezetének illusztrációját dolgozták ki. Az illusztráció egy 90 kW-os földhőszivattyút tekint alapesetnek a berendezések és a nem berendezések közötti ármegoszlás meghatározásához. Ez a példa a kisebb projektek és a nagyobb léptékű projektek költségeinek összehasonlítására is szolgál. Egy 90 kW-os utólagos földhőszivattyú esetében a nem berendezéssel kapcsolatos árak valamivel magasabbak, mint a berendezés ára, főként a fúrások, a fúrólyukak és a földmunkák (a költségek ~60%-a), valamint a tervezési és specifikációs folyamat összetettebbé válása miatt.

A kisebb földhőszivattyús hőszivattyú-berendezéseket tekintve, mondjuk 12 kW-os rendszer esetén a teljes ár kW-onként körülbelül 10-20%-kal magasabb lesz, mint a 90 kW-os rendszer esetében. A földhőszivattyú kW-onkénti ára ebben az esetben azért lesz magasabb, mint a 90 kW esetében, mert a kisebb rendszerben sok ugyanolyan alkatrészt, például érzékelőket és átalakítókat használnak, mint a nagy rendszerben - de ezek arányosan nagyobb részét teszik ki a teljes árnak.

Ezenfelül a talajhőszivattyú fúrási költségei esetében a 12 kW-os rendszer esetében a talajmunkák méterenkénti ára is magasabb lesz, mint a 90 kW-os rendszer esetében. Ennek oka, hogy a fúrás megkezdésének költségei ugyanannyiba kerülnek, akár kis, akár nagy földhőszivattyú telepítéséről van szó. A vízszintes árkok telepítéséhez szükséges földmunkák költségei azonban alacsonyabbak, mint a fúrásoké.

A nagyobb földhőszivattyú-berendezések esetében, mondjuk 600 kW-os rendszer esetén az összár kW-onként körülbelül 15%-kal magasabb lesz, mint a 90 kW-os rendszer esetében. Ebben az esetben a berendezések és a nem berendezések költségei 45:55 arányban oszlanak meg.

A nagyobb földhőszivattyús hőszivattyú-berendezések (azaz ~250 kW fölött) esetében a berendezésen kívüli ár magában foglalja a földmunkákat (beleértve a fúrást), a tervezést, a projektmenedzsmentet, az üzembe helyezést és a munkadíjat. Ahhoz, hogy megtudja, hogy az Ön otthona mennyire alkalmas a földhőszivattyú számára, hogy függőleges vagy vízszintes rendszerre lesz-e szüksége, valamint a költségek személyre szabott bontásához javasoljuk, hogy kérje ki egy hivatásos hőszivattyú-szerelő tanácsát.

Megéri a földhőszivattyú?

Ha egy földhőszivattyú megfelelően van telepítve, az Ön otthonához van igazítva, és rendszeresen karbantartja, akkor megéri a befektetését.

A Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi különjelentésében hangsúlyozza, hogy 2025 után nem szabad új gázkazánokat értékesíteni, ha 2050-re el kell érni a Net Zero célokat. A hőszivattyúk várhatóan jobb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívát jelentenek majd a belátható jövőben a lakások fűtésére.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a földhőszivattyúból, néhány szempontot figyelembe kell vennie. Bár a földhőszivattyúnak számos előnye van, ha nem a megfelelő méretű rendszert szereli be, vagy a szerelő nem végez jó munkát, akkor a végén sokkal többet fog fizetni a rendszerért, mint kellene.