, 2023/3/8

A napelemek száma az Ön energiafogyasztásától, a napsütéses órák számától és a tető méretétől függ. Minél nagyobb a panel mérete, annál több energiát termel négyzetméterenként.

Hány napelemre van szükségem

Annak meghatározásakor, hogy hány napelemre van szüksége, három kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe vennie, hogy a napenergiából a lehető legtöbbet profitálhasson:

Az Ön átlagos napi energiafogyasztása

A napsütéses órák száma az Ön területén

A tető mérete

Az átlagos energiafogyasztás - vagy a tervezett felhasználás - a legfontosabb iránymutatás a szükséges napelemek számának meghatározásához. Itt a szempont az összes kilowattóra (kWh), amelyet jelenleg használ, vagy amelyet otthonában használni szándékozik. A napelemek által termelhető energia mennyisége a napsütéses órák függvénye, ezért az Ön elhelyezkedése befolyásolja. Az Egyesült Királyságban a napsütéses órák száma változó, ami befolyásolja a szükséges napelemek számát.

A tető mérete kulcsfontosságú tényező, mivel ez határozza meg a tetőn elhelyezhető panelek számát, a termelt energia mennyiségét és a költségeket.

Fontos figyelembe venni a tető alkalmasságát is: elbírja-e a napelemek súlyát, és milyen szögben lesznek elhelyezve a panelek. Az egyik meghatározó tényező annak kiszámításában, hogy hány napelemre van szüksége, a háztartásban élők száma. Egy átlagos 2-3 fős háztartás évente körülbelül 2900 kWh villamos energiát fogyaszt.

Egy 6 kW-os napelemes rendszer egy több mint ötfős otthon számára ajánlott, míg egy 5 kW-os napelemes rendszer egy négyfős otthonra jellemző. A 4 kW-os napelemes rendszer a háztartási napelemes rendszerek egyik leggyakoribb mérete, mivel 3-4 fős otthonokba való.

A szükséges napelemek száma attól függően változik, hogy a telepítés 3 kW-os vagy 6 kW-os, valamint a napelemek méretétől függően. Ha például 3 kW-os napelemes rendszert telepít 250 W-os panelek felhasználásával, akkor 12 napelemre van szüksége. Egy 6 kW-os rendszerhez 24 napelemre lenne szükség. A napelemek átlagos számát az is meghatározza, hogy szeretné-e, ha a napelemek a teljes villamosenergia-szükségletét, vagy csak egy bizonyos százalékát termelnék.

Hogyan számítsam ki a megfelelő napelemtábla méretét?

Ahhoz, hogy kiszámíthassa, milyen méretű napelemes rendszerre van szüksége, először is tudnia kell, hogy mennyi energiát kell naponta előállítania a napelemes rendszeréből. A további fontos dolgok a napsütéses órák száma az Ön területén, valamint a tetőfelület. A havi energiaszámlákból megtudhatja, hogy mennyi energiát fogyaszt naponta, és ezért mennyi energiát kell naponta termelnie.

Ha például a havi fogyasztása januárban 124 kWh, akkor a napi fogyasztása 4 kWh. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszernek naponta átlagosan 4 kWh-t kell termelnie. A 4 kWh-t a napelemes rendszer várható napi teljesítményének is nevezhetjük. Ugyanezt a folyamatot követheti a megfelelő kereskedelmi napelemes rendszer méretének megtalálásához, ha napelemes rendszerbe szeretne befektetni vállalkozása számára.

Egyesek megkérdőjelezhetik, hogy az Egyesült Királyság elég napos-e a napelemekhez. Az Egyesült Királyságban átlagosan napi 4 órát süt a nap, ami azt jelenti, hogy mindenképpen előnyös lehet egy napelemes rendszer telepítése. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az Egyesült Királyság különböző régióiban eltérő a napi napsütéses órák száma: Angliában 4,1, Skóciában 3,7, Észak-Írországban 3,2, Walesben pedig 3,3 nap van. Ezért fontos, hogy a helyi telepítővel konzultáljon útmutatásért.

Az egyes napelemek méretének meghatározása

A házához szükséges panelek méretének meghatározásához a következőket kell tudnia:

Mennyi energiát termelnek a különböző teljesítményű napelemek?

A tető kapacitása: mekkora terület áll rendelkezésre négyzetméterben kifejezve?

A napelemek méretei méretenként vagy márkánként.

A napelemek különböző mennyiségű energiát termelnek a teljesítményméretük vagy besorolásuk függvényében. Egy 250 wattos panel akár 250 wattot is termel napóránként, míg egy 300 wattos napelem akár 300 wattot is képes termelni napóránként. Ezért fontos, hogy a napelemek méretének meghatározása előtt tisztában legyen a szükséges energiamennyiséggel.

A korábbi példában, ahol a napi fogyasztás 4 kWh (4000 W/óra), ha a háztulajdonos 250 W-os napelemeket használna, akkor 16 napelemet kellene telepítenie (4000 Wh/250 W). Ha 350 W-os panelt használna, akkor 12 napelemre lenne szüksége (4 000 Wh/350 W). A piacon kapható legtöbb lakossági napelem 250 watt és 400 watt között termel óránként.

A tető kapacitása befolyásolja a telepíthető napelemek számát, és ezáltal a termelhető energia mennyiségét. Ez azért is van így, mert a különböző napelemméretek különböző méretekkel rendelkeznek. Az előző példát folytatva, ha 16 darab 250 W-os napelemet telepít, akkor 25,6 m²-es felületre lenne szüksége. Ha 12 db 350 W-os napelemet telepít, akkor 22,8 m²-es felületre lenne szüksége. Ezért fontos tudni, hogy mennyi hely áll rendelkezésére. Az alábbi táblázat a napelemek átlagos méreteit és súlyát tartalmazza rendszerméretenként.

Milyen típusú napelemeket telepítsek?

A napelemtípus kiválasztása a hatékonyság, a költségek és a rendelkezésre álló hely alapján történhet. Egyes napelemtípusok hatékonyabbak, mint mások, és ez befolyásolja a telepítendő panelek számát.

Például a monokristályos napelemek telepítéséhez kevesebb helyre van szükség, mint a vékonyrétegű és a polikristályos napelemekhez képest.

Különböző típusú napelemek telepíthetők a tetőre, de a leggyakrabban telepített panelek a monokristályos vagy polikristályos napelemek. Bár jelenleg a napelemek piacát a monokristályos panelek uralják a nagyobb hatékonyságuk miatt.

Monokristályos

15-20%-os hatásfok

Ezek igénylik a legkevesebb helyet a telepítéshez

Az időjárás kevésbé befolyásolja a többi lehetőséghez képest

Polikristályos

13-17%-os hatásfok

Olcsóbbak, mint a monokristályos panelek

Jobban tűri a hőmérsékletet

Monokristályos

A legdrágább napelemtípus

Alacsonyabb teljesítmény növekvő hőmérsékleten

Polikristályos

Alacsonyabb hatásfok a monokristályoshoz képest

A monokristályoshoz képest érzékenyebb a magas hőmérsékletre

Monokristályos

A monokristályos napelemek rendelkeznek a legmagasabb, 15-20%-os hatásfokkal. Ez azt jelenti, hogy a napenergia 15% és 20% közötti részét képesek hasznosítható energiává alakítani. Ez a napelemtípus egyre népszerűbb a fekete szilícium panelek miatt is, amelyek nagy tisztaságú szilíciumból készült monokristályos panelek. Emellett helytakarékos is, mivel más típusokhoz képest több energiát termelnek területenként. Egy négyzetméternyi monokristályos panel 10W-tal többet termel, mint egy ugyanekkora méretű polikristályos napelem. Másrészt a monokristályos panelek a legdrágább napelemtípusok a magas hatásfokuk és a felhasznált szilícium minősége miatt.

Polikristályos

A polikristályos napelemek magas hőmérséklet-tűrésüknek köszönhetően az év során több villamos energiát termelnek, mint a monokristályos panelek.

A polikristályos panelek olcsóbb alternatívát jelentenek a monokristályos változathoz képest. Bár mindkét típus szilíciumból készül, a polikristályosban sok szilíciumdarabot olvasztanak meg, hogy a panelhez szükséges szilíciumszeleteket alkossák, míg a monokristályosban a szilíciumot rudakra formálják, és szilíciumszeletre vágják.

A polikristályos panelek hátránya, hogy kevésbé hatékonyak, mivel szilíciumanyaguk kevésbé tiszta. Átlagosan 13-17% közötti hatásfokra számíthat.