, 2023/3/7

Környezetbarátnak lenni azt jelenti, hogy úgy élünk, hogy ne károsítsuk a környezetet. Ez az életmód egyre fontosabbá válik, hiszen meg kell védenünk bolygónkat az ember okozta károktól. Számos módja van annak, hogy az egyén fenntartható változásokat hajtson végre annak érdekében, hogy csökkentse a negatív hatást, amelyhez a mindennapi életünk általában hozzájárul.

Hogyan legyünk környezetbarátabbak 2023 ban

Életünk különböző területein lehetséges környezetbarátnak lenni. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület továbbra is súlyos figyelmeztetéseket ad ki arra vonatkozóan, hogy a kormányok és a rendszerek nem képesek megfelelően reagálni a gyorsan változó éghajlatra, amely továbbra is a világ legszegényebb területein tépázik, évente több mint 20 millió embert kényszerít elvándorlásra, és fokozza a globális kereslet-kínálat dinamikáját.

Az éghajlatváltozás hatásainak további súlyosbodását megakadályozó szeizmikus változáshoz közösségi szintű cselekvésre van szükség az egyének részéről. Ez magában foglalja az energiaalapú otthoni fejlesztéseket és a túlfogyasztás csökkentését. Jelenleg a magas jövedelmű városokban a fogyasztásból származó kibocsátások 2050-re megduplázódnak. Ezt 2030-ig sürgősen kétharmaddal kell csökkenteni, hogy az elkövetkező generációk egészségét és boldogságát biztosítani lehessen.

Ez a terjedelmes lista az életed 7 olyan területét öleli fel, ahol változtathatsz a rutinjaidon, és újragondolhatod a körülötted lévő rendszerekkel való kapcsolatodat. Az apró energiahatékonysági intézkedésektől az energiarendszerek korszerűsítéséig, a vásárlóerejének kiaknázásától az ökoturisztikai szokások átvételéig. Ha elkezdi és tudatában van a személyes változtatásoknak, amelyeket megtehet, hozzájárulhat a rendszerváltáshoz és helyi közösségének javításához.

Otthoni javítások

Bár az otthonok talán nem szennyezik annyira a környezetet, mint a vállalatok, sok mindent megtehetsz, hogy otthonodat környezetbarátabbá tedd.

1. Megújuló energiaforrásokból származó villamos energia

A fotovoltaikus (PV) napelemes berendezések a nap energiáját alakítják át villamos energiává, fotovoltaikus cellák, vagyis napelemek segítségével. Ez lehetővé teszi, hogy saját, megbízható, fenntartható és alacsony karbantartási igényű energiaforrást termeljen, amivel az Energy Saving Trust szerint az átlagos brit háztartás évente egy tonna szén-dioxidot takarít meg.

A telepítést követően életük során nem bocsátanak ki semmilyen károsanyag-kibocsátást, és nem okoznak sem zajt, sem légszennyezést. Ez nagymértékben javíthatja a helyi levegő minőségét, ami jótékony hatással van a légzőszervek egészségére. A napelemes napelemek elektromos fűtési rendszerekkel, például hőszivattyúkkal is kombinálhatók, így a fűtést és a meleg vizet potenciálisan teljes egészében megújuló forrásokból üzemeltetheti.

A napelemes rendszerhez napelemes akkumulátortároló telepítése lehetővé teszi, hogy energiát tároljon, és azt a nap bármely szakában és áramkimaradások idején is felhasználhassa. Ezáltal teljes függetlenséget nyerhet az olaj- és gázüzemű elektromos hálózattól.

2. Intelligens termosztátok

Egy rövid távon könnyebben megvalósítható otthoni hatékonysági megoldás az intelligens termosztát. Ezek a wifi-képes funkciók bármilyen okoseszközről távvezérelhetők. Csatlakoztathatók a központi fűtési rendszerhez, minden típusú kazánhoz és légkondicionáló rendszerhez. Ez a folyamatosan fejlődő technológia emlékszik otthona fűtési szokásaira, és tudják, hogy a külső hőmérséklet alapján mikor kell felfűteni vagy lehűteni otthonát. Jelenlétérzékelő technológiát használnak, amely automatikusan kikapcsolja a rendszert, amikor Ön elhagyja a házat, és időben beindítja azt, amikor Ön hazaérkezik. Ez hasznos a fosszilis tüzelésű erőművek energiaigényének csökkentésében, ami nagy költségelőnyökkel jár az Ön energiaszámláira nézve.

3. Energiahatékony világítás

Az energiatakarékos izzók élettartama akár 12-szerese is lehet a hagyományos izzókénak, és ugyanolyan fényminőséget biztosítanak sokkal kevesebb energiával. A hagyományos izzók működtetéséhez felhasznált energia 80%-a fűtési energiaként vész el, míg a LED izzók 80-90%-os energiahatékonysággal működnek.

4. Frissítsen energiatakarékos készülékekre

Az Egyesült Királyságban évente 1,5 millió tonna elektromos hulladék keletkezik. Az Egyesült Királyság kormányának új szabályozása azonban azt jelenti, hogy a meghibásodott készülékek javítása sokkal egyszerűbbé válik, mivel a beszállítók mostantól kötelesek pótalkatrészeket kínálni a termékekhez.

Ha eljött az ideje, hogy lecserélje mosógépét, hűtőszekrényét, fagyasztóját, sütőjét vagy mosogatógépét, az új hatékonysági intézkedések felértékelték a piaci szabványokat, így az energiatakarékos készülékek könnyen elérhetőek különböző árfekvésben. Az energiahatékonyságot az A-tól G-ig terjedő energiahatékonysági címke segítségével állapíthatja meg, ahol az A a leghatékonyabb.

5. Használjon ökotisztító termékeket

A mosószereket, tartósítószereket vagy habosító szereket tartalmazó, elterjedt tisztítószerek nagy része különböző mérgező vegyi anyagokból készül, amelyek a patakokba és folyókba mosódnak, és olyan vízszennyezést okoznak, amely bejut az ökoszisztémákba, és károsítja a biológiai sokféleséget. A fenntartható módon termesztett vagy nevelt összetevőket és nem szintetikus anyagokat tartalmazó termékekre való áttérés csökkenti az emberre és a környezetre egyaránt káros mérgező vegyi anyagoknak való kitettség kockázatát. Ecet, citromlé és szódabikarbóna összekeverésével könnyen elkészítheti saját természetes tisztítószereit is. Ez egy fenntartható és olcsóbb alternatíva, amely csökkenti a mérgező vegyi anyagok és a csomagolási hulladék mennyiségét otthonában.

6. Biológiailag lebomló háztartási termékek

Bár azt nem tudod befolyásolni, hogy az általad kidobott termékek végül újrahasznosításra és újrafelhasználásra kerülnek-e, olyan termékeket vásárolhatsz, amelyek nem szintetikus összetevőkből készültek és biológiailag lebomlóak, hogy csökkentsd a hulladék hatását. A biológiailag lebomló termékek a baktériumokkal és gombákkal való érintkezés következtében feloldódnak. Ez azt jelenti, hogy ha érintkezésbe kerülnek a természettel, nem okoznak környezeti károkat, mivel természetes folyamatok révén eltűnnek.

Ezek a termékek közé tartozhatnak:

Újrahasznosított WC-papír

Természetes összetevőket tartalmazó sampon

Természetes dezodor

Bambusz fogkefe

Kender- vagy agavérostból készült mosogatórongyok

Szigetelés és huzatszigetelés

Az otthonában termelt fűtési energia 40%-a az ablakok, ajtók és a padló résein keresztül vész el. Ezeket többféleképpen is kitöltheti, hogy energiát takarítson meg és bent tartsa a meleget!

7. Dupla vagy háromrétegű üvegezésű ablakok

A dupla üvegezésű ablakok két üveglapból állnak, amelyek között egy rés van, a háromrétegű ablakok pedig három üveglapból állnak, két réssel. A rések vákuumzáróan tartják a levegőt vagy a gázt (általában argongázt). A gáz megakadályozza a hőveszteséget, mivel rossz hővezető, így a hő nem tud könnyen átjutni rajta. A Low-E üveg a leghatékonyabb a hőveszteség megakadályozására, mivel az egyik belső rétegén egy láthatatlan fémoxid-réteg található, amely közvetlenül visszaveri a hőt a belső térbe. Amellett, hogy otthonát melegen tartja, az ablakok korszerűsítése csökkenti a házba bejutó külső zajokat, és növeli a biztonságot.

8. Üregfal-szigetelés

A régebbi, üreges falakkal rendelkező épületeknél - ez egy belső és egy külső fal, amelyek között légrés van - érdemes valamilyen szigetelést felszerelni, hogy optimalizálja otthonát, különösen akkor, ha hőszivattyúba való beruházást fontolgat. A szigetelés többféle típusú és anyagú, többek között faanyagszálas és polisztirol szigeteléssel készül.

A szigetelőlemezek a legmegfelelőbbek a nagy felületekre és az üreges falakra. A lelkes barkácsolók számára ez a fajta szigetelés viszonylag könnyen kivágható és felszerelhető.

9. Padlásszigetelés

A Simple Energy Advice szerint otthona fűtési energiájának akár 25%-a is elveszik a tetőn keresztül. Megállíthatja a padláson keresztül távozó emelkedő hőt, ha takaró padlásszigetelő tekercseket fektet le, amelyeket úgy módosíthat, hogy a padlás gerendái közé illeszkedjenek.

10. A padlódeszkák közötti hézagok kitöltése

A régebbi padlódeszkák közötti rések idővel elkerülhetetlenek, mivel a fa a levegő változó páratartalma miatt tágul és húzódik össze. Ez elkerülhető huzatot okoz, ami pazarolja otthona fűtési energiáját.

A huzat kizárása érdekében ezeket por, gyanta vagy akril töltőanyag, illetve a legtöbb barkácsáruházban kapható föltöltőszalagok segítségével kitöltheti.

11. Radiátor fólia

A radiátorfólia egy vékony fólialap, amely csökkenti a külső falak hőveszteségét azáltal, hogy visszaveri a hőt a helyiségbe. Ez egy gyors, egyszerű és olcsó alternatívája a falszigetelésnek.

12. Huzatkizárók

Ezek az ablak- és ajtókeretek köré ragaszthatók hab-, fém- vagy műanyag csíkok segítségével. Megállíthatja a levélszekrényen és a kulcslyukon keresztül beáramló huzatot is. Ezek a kizárók általában olcsók, könnyen felszerelhetők, és a legtöbb barkácsáruházban vagy az interneten is megtalálhatók.

13. Ablaktömítés cseréje

Az ablaktömítéseket 5-10 évente érdemes kicserélni, mivel idővel a változó hőmérséklettel együtt tágulnak és összehúzódnak, és elveszítik légzáró tapadásukat.

Az ablakok újbóli tömítése megakadályozza a huzatból eredő hőveszteséget, valamint megakadályozza a nedvesség felhalmozódását, ami végül penészesedéshez és további szerkezeti károkhoz vezethet az ablakok körüli területen.

14. A kazán frissítése

A modern kazánok hatásfokát ma már A-D kategóriába sorolják, és a kondenzációs technológiát kell használniuk, amely 25%-kal energiahatékonyabb, mint a nem kondenzációs kazánok, mivel a hulladékhőt a hideg víz előmelegítésére használja. A gázkazánok, mint a kombi kazánok, igény szerint közvetlenül a fővezetékekről tudnak hőt szolgáltatni, így nem pazarolódik energia a hő tárolásából.

A hidrogénkazánok ugyanúgy működnek, mint a szokásos modern kazánok, de földgáz helyett hidrogéngázt égetnek. Ez az új energiaforrás emissziómentes, az égés egyetlen mellékterméke a víz. Néhány gyártó már piacra dobott olyan "hidrogénkész" kazánokat is, amelyek hidrogén üzemanyaggal működnek, amennyiben az üzemanyag piacra kerül.

A biomassza kazánok biológiai anyagot, azaz biomasszát használnak fel a hőtermeléshez égetéssel. A biomassza fenntartható üzemanyagok, például biodízel előállítására is átalakítható. A drága kezdeti költségek ellenére a biomassza kazánok üzemeltetési költségei kevésbé érzékenyek a piaci kiugrásokra, mint a gáz/olaj tüzelésű társaiké. Ezenkívül a tüzelőberendezések bizonyos kormányzati támogatások, köztük az ECO4-program hatálya alá tartoznak, ami segít fedezni a telepítésük költségeit.

15. Szervizeltesse kazánját

Nagyon fontos, hogy évente ellenőriztesse kazánját, hogy az biztonságosan és hatékonyan működjön. Előfordulhat, hogy kazánja több tüzelőanyagot éget el otthona fűtéséhez, különösen ahogy öregszik. Ez a számlák emelkedését és az energiafogyasztás növekedését eredményezi. Egy engedéllyel rendelkező mérnök azonosítani fogja a problémás alkatrészeket, és optimalizálja a rendszerét, hogy hosszabb ideig működjön.

16. Hőszivattyúk

A hőszivattyúk fenntartható alternatívát kínálnak a kazánokkal és légkondicionálókkal szemben. A levegőből, a talajból vagy a vízből vonják el a hőt, és továbbítják azt otthonába, illetve a nyári hónapokban otthonának hűtéséhez a hőt elszívják otthonából, és a szabadba küldik. A hőszivattyúk kiküszöbölik a gázvezetékek és olajtartályok szükségességét. A hőszivattyú által felhasznált minden egyes kW villamos energiára 4 kW hőenergia jut, ami 200-600%-os hatásfokot eredményez, és jelentősen csökkenti otthona szén-dioxid-kibocsátását a gáz- vagy elektromos fűtéshez képest.

17. Napkollektoros hőtermelés

A naphőrendszerek a nap hőjét használják a helyiségek és a víz fűtésére, illetve a magas hőmérsékletű kollektoros naphőrendszerek villamosenergia-termelésre is használhatók. Ezek kombinálhatók az Ön szokásos fűtési és melegvíz-ellátó rendszerével, hogy diverzifikálják az ellátást, és az év optimális időszakában hasznosíthassák a nap energiáját. Ez csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és a melegvíz-költségeket, és legalább 50 fontot takarít meg az energiaszámlákon, attól függően, hogy milyen típusú fűtési forrásról vált át.

18. Elektromos autók

A dízel- és benzinüzemű autók nagymértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, főként az általuk kibocsátott CO2-kibocsátás miatt. Az Egyesült Királyság teljes kibocsátásának 27%-a származott 2019-ben a közlekedésből, ennek 91%-a pedig a közúti járművekből. Az elektromos járművek a legfenntarthatóbb módja a közlekedésnek, mivel működésükhöz egyáltalán nem használnak hagyományos üzemanyagokat. Nem termelnek légszennyező anyagokat, sem gáz, sem részecskék, sem légtoxikumok formájában.

Csökkentse a CO2-kibocsátást elektromos és hibrid autókkal. A hibrid autók viszont egyszerre használják a hagyományos belső égésű üzemanyagokat és egy elektromos motort, amelyet egy akkumulátor táplál. A plug-in hibridek elsősorban elektromos akkumulátorral működnek, amíg az áram le nem merül, ekkor a benzinmotor veszi át a helyét.

19. Kevesebbet mossuk a ruháinkat

A szintetikus anyagokból a mosógépben mikroműanyagok válnak ki, amelyek az óceánba kerülnek. Az óceánfenéken több mint 14 millió tonna mikroműanyag található. Ez a szám egyre nő, a textíliák évente 500 000 tonnával járulnak hozzá. Az óceánokba kerülő mikroműanyagok 16%-a az ilyen szintetikus ruhák mosásából származik. A mérgező szálak lebontják az ökoszisztémákat, és a tengeri élőlények, végül pedig az emlősök, köztük az emberek is lenyelik őket.

A ruhák túlzottan magas hőmérsékleten történő mosása idővel a minőségüket is befolyásolja. Emellett nagy víz- és energiapazarlás a mosógépedtől. Ügyeljünk arra is, hogy csak nem mérgező mosószereket vásároljunk, és kerüljük a szárítógépek használatát/túlhasználatát.

20. Ne dobja ki a hordható ruhákat

Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 1 millió tonna textilhulladék keletkezik. A hulladéklerakóba kerülve ezek lebomlása több száz évig is eltarthat, és eközben üvegházhatású gázokat (GHG) szabadítanak fel. Az ultragyors divat, a fast fashion mutációja, az online ruházati áruházak napi több ezer új ruhadarabot gyártanak és adnak ki. Az ilyen gyors trendciklusokban való részvétel a túlfogyasztás kultúráját hozza létre.

Könnyen módosíthatod és javíthatod ruháidat, hogy tovább tartsd meg őket, vagy alkalmazkodj az aktuális trendekhez. A vintage és használtruha-kereskedések megfizethetőbb alternatívákat kínálnak, gyakran ugyanazon ruhadarabok alapján. Ha új ruhadarabokat szeretne, ügyeljen arra, hogy azok jó minőségűek legyenek, hogy sokáig kitartsanak. Olyan fenntartható márkák után is kutathat, amelyek korlátozzák a gyártás hatásait, és átláthatóak az ellátási láncukkal kapcsolatban.