, 2023/3/7

A hőszivattyúk úgy működnek, hogy egy kompresszor és egy folyékony vagy gázos hűtőközegből álló keringtető szerkezet segítségével szivattyúzzák vagy mozgatják a hőt egyik helyről a másikra, amelyen keresztül a hőt külső forrásokból (például a kertben lévő talaj vagy a kültéri levegő hőjéből) nyerik ki, és továbbítják a házba.

Hogyan működik a hőszivattyú és miért használjuk őket

Ennek eredményeképpen a hőszivattyúk sokkal kevesebb villamos energiát igényelnek, szemben az elektromos kazánokkal, és gyakran 300-400%-os hatásfokot is elérhetnek. Mivel a termelt hőenergia mennyisége jelentősen meghaladja a felhasznált energiát. A hőszivattyúk számos előnnyel járnak otthona számára. És amellett, hogy fűtik a házat, nyáron a ciklus megfordítható, és a készülék úgy működik, mint egy légkondicionáló.

2025 után nem szabad új gázkazánokat értékesíteni, ha 2050-re el akarjuk érni a Net Zero célkitűzéseket. Mivel 2050-ig várhatóan 19 millió hőszivattyút telepítenek új otthonokba, drasztikusan megnőtt a szerepük az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében, mind hazai, mind nemzeti szinten. Az Európai Hőszivattyúszövetség becslései szerint 2021-ben 43 000 hőszivattyút értékesítettek az Egyesült Királyságban, ami mintegy 6100 egységgel több, mint az előző évben. A várakozások szerint 2022-ben a telepítések csak növekedni fognak. A hő- és épületstratégia bevezetésével és az energiahatékony intézkedésekre vonatkozó 0%-os áfa bevezetésével a kormány célja, hogy 2028-ig évente 600 000-re növelje a hőszivattyúk telepítését.

Megéri a beruházást a hőszivattyú?

A hőszivattyúk előnyei egyértelműen azt mutatják, hogy hosszú távon okos befektetést jelentenek. Tekintettel arra, hogy megtakarítást érhet el az energiaszámláin (mivel a hőszivattyú mechanizmusa egyszerűen csak átviszi a hőt egyik helyiségből a másikba, nem pedig termeli azt), és hogy a kormányzat pénzügyi támogatást nyújthat Önnek, a hőszivattyúk abszolút megérik.

Az új hő- és épületstratégia várhatóan tovább növeli a különböző hőszivattyúk, mint alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési megoldások telepítését. És az Ön jelenlegi helyzetétől függően a visszafizetési idő drasztikusan rövidebb lehet, mint az élettartam. Így ez egy nagyon is kifizetődő befektetés. Lehet, hogy a nagy előzetes költségeket tekintheti, de ezzel párhuzamosan a nagyobb képet is látnia kell. A napelemes alkalmazások plusz a hőszivattyúk segíthetnek Önnek a nulla nettó energiához vezető úton.

Bár a konszenzus szerint a hőszivattyúk jó befektetésnek számítanak, ez nem jelenti azt, hogy túl kell fizetnie az előzetes költségeket. Mi segíthetünk Önnek abban, hogy a lehető legjobb üzletet kösse hőszivattyúja telepítésével, valamint órákat spórolhatunk meg abból, hogy megbízható szerelőket keressen. Egyszerűen kattintson az alábbi gombra, és mi akár 3 ingyenes árajánlatot is küldünk Önnek az Ön területén működő, szakképzett szerelőktől. Egyik ajánlatot sem köteles elfogadni, így nem kell aggódnia, hogy kötelezettséget vállal, amíg nem áll készen.

Mik a hőszivattyúk előnyei és hátrányai?

7 hőszivattyú előnyei

A hőszivattyúk több szempontból is fantasztikus választás lehetnek otthona számára. Az alábbiakban felsorolunk néhányat azok közül az előnyök közül, amelyeket egy hőszivattyú telepítésével szerezhet.

1. Alacsonyabb üzemeltetési költségek

A hőszivattyúk üzemeltetése olcsóbb, mint az égetésen alapuló rendszereké. Minél energiatakarékosabbak a rendszerek, annál nagyobb a hosszú távú energiamegtakarítás. Annak ellenére, hogy a földhőszivattyúk ára akár 45 000 fontig is elmehet, ezzel a környezetbarát beruházással évente akár 1400 fontot is megtakaríthat.

2. Kevesebb karbantartás

A hőszivattyúk kevesebb karbantartást igényelnek, mint a belső égésű fűtési rendszerek. A hőszivattyú bizonyos aspektusait körülbelül évente egyszer ellenőrizni kell, de ezt könnyen elvégezheti saját maga is. Egy profi szerelőnek csak 3-5 évente kell ellenőriznie a hőszivattyút.

3. Jobb biztonság

A hőszivattyúkat általában biztonságosabb üzemeltetni, és biztonságosabbnak is tekinthetőek, mint a tüzelőanyag-alapú fűtési rendszerek. Ez azért van, mert elektromos áramra támaszkodnak, és nem kell tüzelőanyagot elégetni a hőtermeléshez.

4. Csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást

A hőszivattyús rendszer csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és hatékony energia-hő átalakítási arányt biztosít. A vízforrás hőszivattyúk például lenyűgöző, közel 600%-os hatásfokot érhetnek el.

5. Hűtést biztosít

Amikor az időjárás melegebbre fordul, a hőszivattyúk képesek megfordítani a fűtési folyamatot, és légkondicionáló egységként működnek. A levegő-levegő hőszivattyúk nyáron kényelmesen átkapcsolhatók hűtési üzemmódba.

6. Hosszú élettartam

A hőszivattyúk átlagos élettartama körülbelül 15 év, és egyesek akár több mint 20 évig is képesek hatékonyan működni. Rendkívül megbízhatóak és állandó hőforrást biztosítanak.

7. Jogosultak a kazánkorszerűsítési programra

Az Egyesült Királyság kormánya bevezette a Boiler Upgrade Scheme (BUS) programot, hogy az angliai és walesi lakástulajdonosokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerek, például hőszivattyúk és biomassza kazánok telepítésére ösztönözze. A pályázatokat 2022 tavaszán nyitották meg, és a program a tervek szerint 3 évig tart.

Azok, akik megfelelnek a jogosultsági feltételeknek, potenciálisan akár 5000 fontot is kaphatnak egy léghőszivattyú vagy 6000 fontot egy földhőszivattyú esetében, hogy segítsenek a kezdeti költségekhez.

7 Hőszivattyú hátrányai

A hőszivattyúk az egyik leghatékonyabb otthoni fűtési megoldás. Van azonban néhány hátránya, amelyet mérlegelni kell a hőszivattyú kiválasztásakor.

1. Magas előzetes költségek

A hőszivattyúknak magasak az induló költségei, másrészt azonban üzemeltetési költségeik hosszú távon megtakarítást eredményeznek az energiaszámlákon, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez vezetnek.

2. Nehéz telepíteni

A hőszivattyúkat meglehetősen nehéz telepíteni, tekintve, hogy alapos tervezésre és kutatásra van szükség a hőmozgás, a helyi geológia (különösen a földhőszivattyúk esetében), valamint a háztartás fűtési és hűtési igényeinek megértéséhez.

3. Megkérdőjelezhető fenntarthatóság

A hőátadáshoz használt folyadékok némelyike megkérdőjelezhető fenntarthatóságú, és így környezetvédelmi aggályokat vet fel. Ezért ajánlott a biológiailag lebomló folyadékok használata.

4. Jelentős munkát igényel

A hőszivattyú telepítési folyamata jelentős munkát igényel, és megzavarja a házát és a kertjét. Egy idevágó példa lehet, hogy az épületburkolaton keresztül kell átvezetéseket végezni.

5. Problémák hideg időben

A léghőszivattyúknál hideg hőmérsékleten olyan problémák merülhetnek fel, mint például a jegesedés, ami végső soron károsíthatja a rendszert. Bár a modern hőszivattyúk gyakran rendelkeznek automatikus leolvasztással.

Nagyon hideg hőmérsékleten a hatékonyságuk is alacsonyabb lesz, és több áramot használnak fel az ilyen hideg napokon. A földhőszivattyúk ezzel szemben sokkal jobban ellenállnak a hideg hőmérsékletnek.

Mindig ellenőrizze a hőszivattyú szezonális teljesítménytényezőjét (SPF).

6. Nem teljesen szén-dioxid-semleges

A hőszivattyúk működésükhöz villamos energiára támaszkodnak. Még ha nem is számolnak a termelésükkel, a szénlábnyomuk attól függ, hogy az általuk felhasznált villamos energiát hogyan állítják elő.

Ezzel együtt más fűtési rendszerekhez, például egy elektromos kazánhoz képest sokkal kevesebb villamos energiát használnak, és helyette hőenergiát vonnak ki a környezetből.

Mindkét esetben, ha szén-dioxid-semleges szeretne lenni, akkor fontolja meg a megújuló energiaforrások, például a napenergia használatát otthona számára.

7. Tervezési engedély szükséges

Walesben és Észak-Írországban külön tervezési engedélyre van szükség, míg Angliában és Skóciában ez a helytől és az ingatlan méretétől függ.

Melyek a hőszivattyúk különböző típusai?

A hőszivattyúk különböző típusai léteznek a hőforrástól és a hő felhasználásától függően. Hogy a hőt a talajból (amihez fel kell ásni a kertjét, hogy csöveket fektessen alá), a környezeti levegőből (amihez kevés hely kell, de a ventilátor folyamatosan kis zajt bocsát ki), vagy egy vízből (ha ez a háza közelében rendelkezésre áll) szeretné-e kinyerni.

Akár azt szeretné, hogy a hőt használati melegvíz előállítására és hagyományos fűtésre használja radiátorok vagy padlófűtés segítségével, akár azt, hogy inkább a felmelegített levegővel szellőztetve fűtse a lakást (hasonlóan ahhoz, ahogyan egy légkondicionáló berendezés hűtené a helyiséget). Ha a hőforrás a talaj, akkor földhőszivattyúról beszélünk. Hasonlóképpen a környezeti levegőt vagy egy víztestet használókat levegő-, illetve vízforrás hőszivattyúnak nevezzük.

Ezeket az összefoglaló kifejezéseket aztán az alkalmazás alapján lehet lebontani. Ezen túlmenően egyéb szempontok, például a hőszivattyú szállítója, a kert mérete és a költségvetése is befolyásolja, hogy az Ön profiljához milyen típusú rendszer a legmegfelelőbb: levegőforrás, talajforrás vagy vízforrás. A földhőforrást vagy geotermikus hőszivattyúkat a legtöbb esetben vízmelegítésre használják. Kiegészítő rendszerelemek segítségével a geotermikus rendszerekkel a fűtött levegő szellőztetése is lehetséges, de sokkal gyakoribb a hagyományos radiátorok és a padlófűtés használata.

Mind a levegő-, mind a vízalapú hőszivattyúk használhatók a víz, valamint az otthonában lévő levegő fűtésére. Ha víz fűtésére használják, akkor levegő-víz hőszivattyúról és víz-víz hőszivattyúról beszélünk. A vízforrású, levegővel fűtő rendszereket folyadék-levegő hőszivattyúknak nevezzük, amelyek egyfajta speciális terméknek számítanak. A meleg levegő szellőztetését általában levegő-levegő hőszivattyúk biztosítják. Ez utóbbiak megfordítva is használhatók, és további berendezések nélkül használhatók otthona hűtésére.