, 2023/3/9

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek, hogy lehetséges-e napelemeket telepíteni lapos tetőkre. Valójában a lapos tetők ma már valóban elterjedtek.

Lapos tető napelemek

Különböző tetőfelületek a napelemek telepítéséhez

Először is jó, ha megnézzük a napelemek telepítésére legalkalmasabb tetőhajlásszögeket, hogy megismerjük az egyes tetőhajlásszögek előnyeit és hátrányait.

Lapos tetők

A napelemek lapos tetőkre történő telepítésének számos előnye és hátránya van, és szerencsére az előnyök meghaladják a hátrányokat.

Íme, miért:

A lapos tetők előnyei a napelemek telepítésénél

A következő számos előnye van a napelemek lapos tetőkre történő telepítésének:

Négyzetméterenként kevesebb anyagot használnak fel, és költséghatékonyabbak.

Egyszerű és gyors telepítési folyamat

Kevésbé van kitéve az utca felől

Könnyebb karbantartás

A lapos tetők hátrányai a napelemek telepítésénél

Van néhány lényeges kérdés is, amelyet figyelembe kell vennie, amikor napelemeket telepít a lapos tetőre.

Például az állóvíz veszélyt jelenthet, és hamarabb tönkreteheti a berendezési tárgyait, különösen, ha rossz vízelvezetést használ. Ezért szükséges, hogy tapasztalt szakemberrel dolgozzon együtt, hogy a jövőben ne szembesüljön semmilyen problémával.

Alacsony lejtésű tetők

Az alacsony lejtésű tetők szintén gyakoriak az Egyesült Királyságban, és alkalmasak napelemek telepítésére. Íme néhány előnye és hátránya ezeknek a tetőknek.

Az alacsony lejtésű tetők előnyei

Négyzetméterenként kevesebb tetőfedő anyag

Könnyebb és biztonságosabb telepítési és javítási folyamatok

Jobb vízelvezetés

Az alacsony lejtésű tetők hátrányai

Hosszabb olvadási folyamat nagy hó esetén, és ennek következtében nagyobb nyomás nehezedik a berendezési tárgyakra.

Az Egyesült Királyságban az Ön régiójának építési szabályait szigorúan be kell tartani.

Ferde tetők

Az Egyesült Királyságban még mindig léteznek ferde tetők, amelyeknek van néhány előnyük és hátrányuk, amikor napelemek telepítéséről van szó.

A nyeregtetők előnyei

A lejtés miatt a törmelék, a víz és a hó jobban elfolyik. Kisebb a vízfelgyülemlés valószínűsége, ami szivárgáshoz és penészkárokhoz vezethet.

A nyeregtetők hátrányai

A lejtés miatt a telepítés, karbantartás és javítás nagyobb kihívást jelent, és kevésbé biztonságos és drágább lehet.

Milyen tetőanyag a legjobb a napelemekhez?

A napelemek szinte minden típusú tetőre felszerelhetők, beleértve a következőket:

Fémtető

A fémtetőknek számos előnye van. Például egyszerre környezetbarátok és tartósak.

Emellett a napelemes tömb könnyen rögzíthető az állóvarratoknak köszönhetően, és ennek következtében a telepítés folyamata olyan egyszerű. Így a munkadíj viszonylag alacsonyabb lesz, és jó választás a korlátozott költségvetéssel rendelkezők számára.

Összességében az állóvarrásos fémtetők a legjobb tetőfajták a napelemek telepítéséhez.

Cseréptető

A cserepeket különféle anyagokból gyártják, például fémből, kerámiából, betonból, bitumenes, polimer-homok, kompozit és kőből.

Kátrány és kavics

Ez a lehetőség az egyik leghagyományosabb tető típus. A tetőre aszfalt- vagy kátrányrétegek és bizonyos tartóelemek váltakozásával kerülnek.

Megnövelik a szerkezetek súlyát, és megnehezítik a karbantartási folyamatot. Emellett több merevítést és egyéb anyagot igényelhet a napelemek telepítéséhez.

A napelemek telepítésekor más típusú anyagok, például a fáklyás tető, a hab és a fa is felhasználhatók.

Szükség van-e tervezési engedélyre a lapostetős napelemek telepítéséhez?

Egy másik kérdés, amit a háztulajdonosok feltesznek, hogy szükséges-e építési engedély a napelemek tetőre történő telepítéséhez.

Szerencsére a napelemek telepítése általában az "engedélyezett fejlesztés" kategóriájába tartozik, ami azt jelenti, hogy a legtöbb épület esetében nem kötelező a tervezési engedély.

A napelemek telepítésének általános kritériumai

Minimális hatás az épület külső megjelenésére és a terület kellemességére.

A berendezéseket azonnal el kell távolítani, ha már nincs rájuk szükség.

A napelemeket nem lehet az épület tetejének legmagasabb pontjánál (a kémény kivételével) magasabbra telepíteni.

A napelemek nem nyúlhatnak ki 0,2 méternél jobban a tető lejtésének síkjából.

Mikor van szükség építési engedélyre?

Vannak olyan helyzetek, amelyekben építési engedélyre van szükség.

Lapos tetők

Tervezési engedélyre akkor van szüksége, ha napelemeket szeretne lapos tetőn elhelyezni. Mint tudja, a lapos tetőn a napelemeket keretekbe helyezik, hogy a nap felé szöget biztosítsanak. Ehhez általában 0,2 méternél nagyobb mértékben kell kiemelkedniük a tető lejtője fölé, ami az "engedélyezett fejlesztés" szabályaiba ütközik.

Listázott épületek

A napelemek felszerelhetők műemléképületekre, bár minden olyan változtatáshoz, amely hatással lehet az épület mint fontos történelmi helyszín jellemzőire, engedély szükséges.

Természetvédelmi területek

Ha természetvédelmi területen lakik, meg kell ismerkednie bizonyos korlátozásokkal. A napelemes telepítés csak akkor engedélyezett, ha az nem látható egyetlen közútról sem. Ha további részleteket szeretne megtudni a napelemek tervezési engedélyéről, akkor a Planning Portal weboldalán keresztül tájékozódhat.

Tippek a napelemek lapos tetőre történő telepítéséhez

Most, hogy ismeri a napelemes rendszerek tetőre történő telepítésének lehetőségét, itt az ideje, hogy megismerjen néhány további részletet a telepítésről. Ne feledje, hogy minél pontosabb tervet választ és hajt végre, annál kényelmesebb lesz a jövőben.

Íme néhány tipp ezzel kapcsolatban:

Vegye figyelembe a napelemek lapos tetőre történő telepítésének költségeit

Az Egyesült Királyság különböző régióiban a napelemek lapos tetőre történő felszerelése jellemzően 750 és 900 font/kW közötti összegbe kerül. Ez lényegesen kevesebb, mint az ugyanekkora méretű PV-panelek ferde tetőre történő telepítésének 1250 £/kW-os költsége.

Ezenfelül a napelemek telepítésének költsége számos tényezőtől, például a PV-panelek számától és a választott rögzítési módszertől függően eltérő lehet. A lényeg az, hogy a lapos tetőn elhelyezett napelemek munkadíja jelentősen alacsony, ha összehasonlítjuk más típusú tetőkkel. Összességében a munkadíj nem haladja meg a napelemes rendszer teljes árának 10%-át. Keressen napelemes támogatásokat az Ön területén, mivel ezek segíthetnek a költségek csökkentésében.

Keresse meg a legjobb szöget a lapos tetős napelemek számára

A Stanford Egyetem tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban a 34°-os tető dőlésszög a legjobb szög a napelemek számára.

A tipikus napelemes lapos tető dőlésszöge 30 és 40 fok között van, amelynél a napelemeknek nagyobb esélyük van a napfény elnyelésére. Emellett ebben a szögben a napelemek könnyebben tisztíthatók, mivel az eső elmossa a törmeléket és a szennyeződéseket, amelyek csökkenthetik a panel hatékonyságát.

A professzionális telepítők gyakran speciális berendezéseket használnak a panelek megfelelő szögben történő felszereléséhez, ezért győződjön meg róla, hogy szakképzett munkást választ a munka elvégzéséhez.

Figyeljen arra, hogy a napelemek hogyan vannak rögzítve a lapos tetőn

Mint korábban említettük, óvatosnak kell lennie azzal, ahogyan a telepítők a PV-paneleket a lapos tetőn rögzítik.

A meredek tetőkön a napelemeket általában "behatolásos rögzítéssel" szerelik fel, amely során több lyukat fúrnak a tetőn a napelemeket tartó állvány rögzítéséhez.

A lapos tetőkre szerelt napelemek rögzítési rendszere azonban egy kicsit más. A lapos tetőkön gyakoriak a súlyozott rögzítési rendszerek vagy "ballasztrendszerek". Az ilyen rendszerekben a telepítési folyamat lyukak nélkül történik.

Valójában a lapos tetőn elhelyezett napelemes rögzítő rendszer a gravitáció segítségével ül a tető fölé, és ez igazán egyszerűvé teszi a telepítő munkáját. Választhatja a Bauder tetőrendszert, más néven BauderSOLAR-t is, amely nagyszerű megoldás lapos tetőkre.

Ez a napelemes modul és az alépítmény egyetlen egységben egyesül, amely a tetőre van rögzítve anélkül, hogy a tetőfödém vízszigetelését át kellene hatolni.

Ez garantálja, hogy a tető integritása megmarad a telepítés során. Ráadásul rendkívül könnyű, súlya a használt modultól függően 9 és 12,5 kilogramm között van négyzetméterenként.