, 2023/3/8

Mint minden lakásfelújítási projekt esetében, a léghőszivattyú telepítési folyamatának is van egy sor lépése. Bár minden otthon testreszabást igényel, egy útmutatóban elmagyarázzuk a léghőszivattyú telepítésének alapvető folyamatát, és végigvezetjük Önt a telepítési folyamat előtti, alatti és utáni lépéseken.

Légszivattyú hőszivattyú telepítése

A léghőszivattyú egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési technológia, amely egyre népszerűbb az Egyesült Királyságban. A léghőszivattyú számos előnnyel jár otthona és a környezet számára. Mivel nagy hangsúlyt fektetnek az energiahatékony megújuló rendszerek ösztönzésére és a gázkazánok betiltására, a hőszivattyúk reflektorfénybe kerültek, és a jövőben is ott lesznek.

A léghőszivattyú telepítésének folyamata némileg eltérő lehet attól függően, hogy utólagos vagy új építésű házról van-e szó. Az egész folyamatnak azonban 3 fő lépése van:

Telepítést megelőzően - helyszíni felmérés és az alkalmasság felmérése.

Telepítés - a beltéri és kültéri egységek telepítése és csatlakoztatása.

Telepítés utáni - befejezés és karbantartás

Légszivattyú hőszivattyú telepítési diagram

A kezdeti folyamat ugyanaz marad, akár levegő-levegő hőszivattyú, akár levegő-víz hőszivattyú telepítése mellett dönt. A rendszer egy szabványos kültéri egységből áll, amelyet a házon kívül helyeznek el, és a meleg levegő beszívására szolgál. A beltéri egységek a léghőszivattyú típusától függően változnak, és vagy radiátorokhoz, padlófűtéshez vagy légkondicionáló egységhez csatlakoztathatók.

Telepítést megelőző munka: Helyszíni felmérés és előkészítés

A telepítő kiválasztása után az első lépés az, hogy a telepítő helyszíni szemlét tart, hogy ellenőrizze, hogy ingatlana alkalmas-e a kiválasztott hőszivattyú telepítésére. Arra is képzettek, hogy biztonságosan eltávolítsanak minden meglévő rendszert, például gázkazánt. Hőveszteség-számításokat végeznek, hogy meghatározzák a telepítendő hőszivattyú méretét. Az ellenőrzés fontos lépés a telepítés helyes megtervezéséhez.

Ha ez megtörtént, a telepítő jelentést készít az ingatlan vázlataival a rendszer hatékony telepítéséhez. Az otthon méretétől, a fűtési igényektől és attól függően, hogy mennyire jól van szigetelve az otthona, a szerelő megfelelő típusú és méretű léghőszivattyút fog ajánlani.

Telepítés: Beltéri és kültéri egységek

A léghőszivattyú telepítése viszonylag egyszerű folyamat, mivel a hőszivattyú vezérlése és a csővezetékek hasonlóak a hagyományos kazánokhoz. A rendszer beltéri és kültéri egységekből áll, amelyeket telepíteni kell.

A kültéri egység a házon kívüli nagy egység, amelyet általában látni lehet. Ez az egység kívülről származó levegőt nyer, és azt meleg levegővé sűríti. A beltéri egységeket ezután telepítik, és vagy radiátorokhoz, padlófűtéshez vagy melegvízcsövekhez csatlakoztatják. A kültéri egység telepítése során a szerelő ügyel arra, hogy olyan területet válasszon, ahol bőséges légáramlás van, minimális akadályokkal. Az egységet a talajhoz csavarozzák, és a szerelő konzolokkal rögzíti, hogy ne mozduljon el.

Az egységek csatlakoztatása

A beltéri hengert és a kültéri egységet be kell kábelezni és csatlakoztatni kell. A beltéri egységet a radiátorokhoz és más olyan egységekhez kell csatlakoztatni, amelyekből a házon belül hő távozik. Az Ön otthonától és a beltéri és a kültéri egység közötti távolságtól függően a vezetékezést úgy kell elvégezni, hogy általában egy lyukat kell fúrni a falba. A szerelője ezután hűtőközegvezetékeken és elektromos vezetékeken keresztül csatlakoztatja őket.

Telepítés utáni munkálatok - befejezés és karbantartás

A telepítés befejezése után néhány befejező javítást kell elvégezni a hőszivattyúrendszer hatékony működésének biztosítása érdekében. A legtöbb léghőszivattyú érzékelőkkel van felszerelve, ezért ezeket be kell szerelni, hogy a hőszivattyúk hőmérsékletjelzéseket tudjanak küldeni a termosztátnak.

Ekkor a karbantartási követelményekről is beszélhet a telepítőjével. Bár a léghőszivattyúk karbantartási igénye alacsony, ajánlatos időről időre ellenőrizni a szűrőket és tisztítani a ventilátorokat. Ezt a szerelője rendszeresen elvégezheti, hogy a hőszivattyú a hosszú, körülbelül 20 éves élettartama alatt hatékonyan működjön.

Mennyibe kerül egy léghőszivattyú telepítése?

A léghőszivattyú telepítésének költségei általában £8,000-£18,000 között mozognak. Ezt a költséget különböző tényezők határozzák meg, például a szivattyú mérete, típusa és a telepítési folyamat bonyolultsága. Ha a léghőszivattyút hasonló lakásfelújítási projektekkel, például padlófűtéssel vagy új légkondicionáló egységekkel együtt kívánja telepíteni, a telepítési költség alacsonyabb lehet.