, 2023/3/10

A meleglevegős fűtés egy olyan fűtési rendszertípus, amely jellemzően régebbi épületekben található, mivel ezeket mostanában gyakran nedves rendszerekkel váltják fel.

Meleglevegős fűtési rendszer

Mivel azonban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a szénlábnyomunk csökkentése iránt, az újabb meleglevegős fűtési rendszerek, például a hőszivattyúk jelenthetik a megoldást. Ebben a cikkben többet megtudhat a meleglevegős fűtési rendszerek előnyeiről, hátrányairól és egyebekről.

Mi a meleglevegős fűtés?

A hagyományos meleglevegő-fűtés, más néven légcsatornás vagy száraz rendszer, egy olyan fűtési rendszer, amely az Egyesült Királyságban nagyrészt elavult a nedves rendszerek bevezetésével, amelyek vízzel töltött radiátorokat használnak, amelyeket kazánokból származó meleg vízzel látnak el a lakás fűtésére. Jelenleg a meleglevegős fűtési rendszerrel rendelkező otthonok átálltak az újabb légfűtési rendszerekre, például a léghőszivattyúkra, A meleglevegő-fűtés használatának egyik legnagyobb előnye, hogy szén-dioxid-kímélőbb, gyorsabb és közvetlenebb módja a fűtésre szoruló területek fűtésének.

Emiatt a légfűtéses rendszerek a leghatékonyabbak azokban a lakásokban, amelyek jól szigeteltek, és a legjobban tudják bent tartani a hőt. A rendszer egyes változatai hűtést is biztosítanak, így télen és nyáron egyaránt előnyös. E kettős tulajdonság miatt a meleglevegős fűtési rendszereket általában olyan országokban használják, ahol szezonálisan szélsőséges hőmérsékleti viszonyok uralkodnak.

Hogyan működik a meleglevegős fűtés?

A meleglevegő-fűtési rendszerek jellemzően úgy működnek, hogy egy szellőzőnyíláson keresztül hideg levegőt szívnak be kívülről, és azt gázlángon vagy hőcserélőn át vezetve felmelegítik. A meleg levegő ezután az egyes helyiségekben lévő légcsatornákon, szellőzőnyílásokon vagy rácsokon keresztül az egész házban kering.

Miután a meleg levegő leadja a helyiségek hőjét, csöveken keresztül visszajut a fűtőegységbe. Ez a folyamat a kívánt hőmérséklet eléréséig tart.

A teljes rendszert általában egy termosztát vezérli, de az egyes szellőzőnyílások nyitásával és zárásával az egyes helyiségek hőmérséklete is szabályozható. Amint a rendszer eléri a beállított hőmérsékletet, készenléti üzemmódban marad, amíg a hőmérséklet a megállapított határérték alá nem csökken, ekkor újra elkezdi melegíteni a levegőt.

A léghőszivattyú az egyik legnépszerűbb meleglevegő-fűtési rendszer, amely hőcserélővel működik. A léghőszivattyú úgy működik, hogy a hőt átadja egy hűtőközegnek, amely gőzzé alakul, majd forró, sűrű gőzzé sűrűsödik. Ennek a gőznek a hője az, amelyet aztán ventilátorok fújnak ki a szellőzőnyílásokon keresztül, hogy fűtsék a helyiséget.

A meleglevegős fűtési rendszerek típusai

A meleglevegős fűtési rendszerek 4 fő típusa létezik, amelyekkel ma már otthonokban találkozhat. Minden esetben úgy működnek, hogy a kényszerű meleg levegőt kis teljesítményű ventilátorok segítségével egy csatornahálózaton keresztül tolják. Ahol a legnagyobb a különbség, az a levegő felmelegítésének módszere.

a meleglevegő-fűtési rendszerek típusai

Gáztüzelésű

Lényegében a gázüzemű meleglevegő-rendszerben a levegőt kívülről szívják be, és gázláng felett melegítik fel. A régebbi gáztüzelésű rendszerek nem képesek a melegvíz felmelegítésére, de a modern modelleket erre tervezték.

Levegő-levegő hőszivattyú

A levegő-levegő hőszivattyúk alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerek, amelyek lényegében úgy működnek, hogy elektromosság segítségével mozgatják a levegőt egy helyről, hogy akár hűtsék, akár melegítsék otthonát. A gőzkompressziós hűtés elveinek felhasználásával adja át a hőt egyik helyről a másikra. Ezek a hőszivattyúk az egyik legolcsóbban telepíthető hőszivattyú típusok közé tartoznak.

A legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, hogy úgy működnek, mint a légkondicionálók, de fordítva. Bár csak fűtést képesek biztosítani, más fűtési rendszerekkel, például kazánnal kombinálva melegvíz előállítására alkalmas hőt is előállíthat.

Földi hőszivattyú

A geotermikus HVAC-berendezéssel felszerelt földhőszivattyúk a talajban hő formájában tárolt napenergiát használják ki. Az Egyesült Királyságban, néhány méterrel a földfelszín alatt a föld átlagos hőmérséklete egész évben körülbelül 8-11°C.

A föld alá fektetett csövek segítségével a rendszer lényegében föld alatti előfűtésként működik, amely a csöveken keresztül meleg levegőt szív felfelé, és azt a lakás szellőzőrendszerén keresztül keringeti.

Hibrid hőszivattyú

A hibrid hőszivattyúk egy hőszivattyút és egy kazánt kombinálnak a lakás fűtésének és melegvíz-ellátásának biztosítása érdekében. Ezek a rendszerek felváltva használhatják a kazán gáz- vagy a hőszivattyú villamos energiáját, hogy maximalizálják a tüzelőanyagköltségek és a szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását. Különösen olyan éghajlaton működnek, ahol a hűtési igények nagyobbak, mint a fűtési igények.

A hibrid hőszivattyúk különösen jól illeszkednek azokhoz a lakásokhoz, amelyek nagy hőigényűek, csökkenteni szeretnék szén-dioxid-kibocsátásukat, vagy az éves számlákon szeretnének pénzt megtakarítani.

Meleglevegős fűtés VS. Radiátorok

A meleglevegő-fűtés és a központi fűtés radiátorai közötti fő különbség a felmelegítés módjában és e hő elosztásában rejlik. Míg a meleglevegő-fűtés száraz rendszernek számít, addig a radiátorok a nedves rendszer részének tekinthetők. A száraz rendszerben a levegőt felmelegítik, és szellőzők, csatornák vagy rácsok segítségével keringetik otthonában. A meleg levegő jellemzően gázüzemű egységből vagy hőszivattyúból származik. A nedves rendszerben a vizet felmelegítik, és az otthonában lévő radiátorokba vezetik, amelyek télen felmelegítik otthonát. A legtöbb nedves rendszerű brit házban a vizet jellemzően gázkazánnal melegítik.

Lehet-e meleglevegős fűtést radiátorokra cserélni?

Igen, lehetséges a meleglevegős fűtési rendszerét nedves rendszerre cserélni, amely vízzel töltött radiátorokkal működik. Valójában, ha régebbi otthona van, akkor lehet, hogy meleglevegős rendszerrel rendelkezik, mivel ezek az 1960-as és 70-es években népszerűek voltak az Egyesült Királyságban, mielőtt a kazántechnológia fejlettebbé és energiatakarékosabbá vált. A meleglevegős fűtési rendszer radiátorokra való cseréje egy teljesen új rendszer telepítését és a régi rendszer alkatrészeinek eltávolítását jelenti. Figyelembe kell vennie, hogy a radiátorok minden helyiségben helyet foglalnak, így előfordulhat, hogy az otthonában lévő bútorokat át kell helyezni.

A meleglevegős fűtési rendszerek előnyei

A modern meleglevegős fűtési rendszerek gyorsan és csendesen melegítik fel otthonát. Helyet szabadít fel otthonában, mivel nem igényel radiátorok felszerelését, így kisebb ingatlanok esetében is jól használható.

Kevesebb tüzelőanyagot használ, így nagyon energiatakarékos, és üzemeltetése akár 18%-kal kevesebbe kerülhet, mint más fűtési rendszereké.

Egyes meleglevegő-rendszerek kiegészítő szűrőrendszerrel rendelkeznek, amely képes eltávolítani a polleneket, port és baktériumokat a levegőben lévő részecskékből.

A léghőszivattyúk alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerek, amelyek csökkenthetik otthona szén-dioxid-kibocsátását, mivel nem bocsátanak ki CO2-t a légkörbe, mint a gázkazánok.

Az energiahatékony meleglevegő-fűtési rendszer telepítésének költségeihez támogatások állnak rendelkezésre.

A meleglevegős fűtési rendszerek hátrányai

Sok légfűtéses rendszer nem képes használati meleg vizet biztosítani, így további kazánra lehet szükség.

A meleglevegő-fűtési rendszer beépítése egy meglévő házba nehézkes, mivel a csatornák/szellőzők láthatóak lesznek.

A légfűtési rendszerek működés közben port mozgatnak az egész lakásban, és ez problémát jelenthet a porra érzékeny emberek számára.

A meleglevegős fűtési rendszer telepítése magas kezdeti költséggel járhat.

Mivel kevés hőszivattyúgyártó és -szerelő van, nagy a verseny, ami magas költségeket és korlátozott választékot eredményez.

Ha a meleglevegős fűtési rendszerek előnyeinek és hátrányainak összehasonlítása után úgy döntött, hogy jelenlegi fűtési rendszerét légfűtéses rendszerre, például hőszivattyúra szeretné korszerűsíteni, akkor javasoljuk, hogy először a telepítési költségek összehasonlításával kezdje. A legtöbb ember számára ez a folyamat azzal jár, hogy fáradságosan megkeresi a helyi és tanúsított telepítőket, és az Ön otthonára vonatkozó konkrét árajánlatokat kér.