, 2023/3/6

Az, hogy mennyibe kerül egy földhőszivattyú, számos tényezőtől függ. Általánosságban elmondható, hogy egy földhőszivattyú jellemzően 14 500 és 45 000 font közötti összegbe kerül, attól függően, hogy milyen típusú földhőszivattyút telepít.

Mennyibe kerül egy földhőszivattyú

A függőleges talajhőszivattyú drágább, mivel a telepítőnek mélyen - körülbelül 50-100 méter mélyen - kell ásnia a talajba. Az ár 17 000 font és 45 000 font közötti tartományra számíthat. A vízszintes talajhőszivattyú esetében viszont csak 1-2 méter mélyre kell ásni a talajba, ami olcsóbb telepítési költségeket eredményez. Egy vízszintes rendszer jellemzően 14 500 £ - 34 000 £ költséggel jár. A GSHP nagy beruházás lehet, de idővel megtérül a csökkentett fűtési és hűtési költségek révén.

Mik a földhőszivattyú költségtényezők?

Akár energiatakarékos házat építünk, akár jelenlegi olaj- vagy központi fűtési rendszerünk cseréjét tervezzük, jó, ha figyelembe vesszük a megújuló energiaforrásokat. A földhőszivattyúk, más néven GSHP, a földbe fektetett csövek segítségével biztosítják az egész háztartás radiátorokban és padlófűtésben elosztott hőjét. Ily módon ez egy zöld megoldás lehet, kevesebb energiafogyasztással és nagyobb hatékonysággal. A földhőszivattyú költségei drágának számítanak, de idővel hivatottak megtérülni.

Ne feledje, hogy nagyon nehéz kiszámítani a földhőszivattyú költségét, mert sok egyedi tényező befolyásolja a rendszer teljes árát. Az összköltségek becslését azonban meglehetősen nagy hibahatárral ki lehet számítani. A földhőszivattyú költségeinek kiszámításakor több tényezőt kell figyelembe vennünk: a rendszer költségét, a telepítési költségeket, az üzemeltetési költségeket és az ösztönzőkre való jogosultságot.

A földhőszivattyús rendszer általában egy hőszivattyúból, egy föld alatti hőcserélőből és egy elosztórendszerből áll. Egy földhőszivattyús hőszivattyúrendszer beszerzésének átlagos költségei a következők:

Vízszintes: A GSHP-k vízszintes módon történő telepítéséhez több rendelkezésre álló földterületre van szükség, ami miatt vidéki területeken gyakoribb. A vízszintes árkok ily módon 2500 és 4500 font közötti összegbe kerülnek.

Függőleges: A függőleges talajhőszivattyús hőszivattyús fúrás alternatív választás, ha a földterület korlátozott, azonban ez is drágább. A függőleges fúrások költsége a fűtött terület méretétől függően 4000 és 6000 font között mozoghat.

Hőszivattyú: A hőszivattyú és a telepítés jellemzően 12 000 és 30 000 font közötti összegbe kerülhet a mérettől, a kapacitástól és az élettartamtól függően.

Bármilyen meglepően hangzik is, a földhőszivattyú költséghatékony a többi fűtési alternatíva között. Ez az egyik leghatékonyabb alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési megoldás egy otthon számára, mivel a talaj hőmérséklete egész évben állandó, ami azt jelenti, hogy a GSHP-nek a téli hónapokban nem kell keményebben dolgoznia a hatékony működéshez.

Milyen előnyökkel jár a földhőszivattyú?

Az alternatív fűtési módszerek esetében többféleképpen is lehet élni, a fent bemutatott számok azt mutatják, hogy milyen előnyökkel jár a földhőszivattyúba való befektetés a léghőszivattyúval (ASHP) és a gázkazán telepítésével szemben. A földhőszivattyúba történő beruházás költségeit hosszú távú befektetésnek kell tekinteni, ahol a haszon a használat és az idő előrehaladtával jelentkezik. A földhőszivattyús hőszivattyúrendszer költségei elsőre drágának tűnhetnek, de csak 4-5 év alatt térül meg. A GSHP-k által termelt nyereség nem csak a pénzügyi szférában jelentkezik. Mivel a földhőszivattyú zöld energiaforrás, az anyaföldnek is hasznára válik.

Mit kell figyelembe venni a földhőszivattyúkba történő befektetés előtt?

A fejlett technológiával és a növekvő piaci részesedéssel a GSHP-k változatos típusai léteznek. Mielőtt a földhőszivattyú költségeibe fektetne, lehet, hogy több információt kell gyűjtenie a következő elemekről:

hatékonyság

a rendszer típusa

telepítési költségek

A hőszivattyúk hatékonyságát a teljesítménytényezőjükkel (COP) mérik. Ez az egységnyi termelt hő és a hő szivattyúzásához felhasznált villamos energia aránya. Minél magasabb a szám, annál hatékonyabb a berendezésünk.

A különböző csoportos hőszivattyús rendszerek eltérő követelményeket támasztanak. Általában a földhőszivattyúkhoz vagy nagy kertre, vagy kiterjedt fúrásra van szükség a talajban. Ez annak köszönhető, hogy a vízszintes hőszivattyúkat sekélyen temetik be a talajba, de nagy területen, ezért ez a GSHP-típus akkor működik a legjobban, ha nagy hátsó udvarral rendelkezik.

Másrészt a függőleges hőszivattyúk mélyen a földbe vannak temetve, de nagyon kis hátsó udvarra van szükségük. Azt is fontos megjegyezni, hogy a földhőszivattyús rendszerek elektromos árammal működnek, amelyek azonban nagyon kis energiaigényűek. Azt is javasoljuk, hogy hasonlítsa össze több hőszivattyú-szerelő árajánlatát, hogy biztos lehessen benne, hogy a lehető legjobb ajánlatot találta meg a földhőszivattyú telepítésére.

A GreenMatch ingyenes árajánlat-szolgáltatásának használatával biztos lehet benne, hogy a legjobb, mikrotermelői tanúsítvánnyal rendelkező, az Ön területén és környékén működő telepítőktől kap árajánlatokat. Ezáltal megspórolja magának a telepítők felkutatásával járó összes időt és fáradságot, és elkerülheti, hogy túlfizetjen egy nagy cégtől származó alkatrész- és munkaszállításért.