, 2023/3/10

A rendszer fő célja, hogy csökkentse a még mindig fosszilis tüzelőanyagoktól függő otthonok által kibocsátott szén-dioxid-kibocsátást, és lehetővé tegye a fosszilis tüzelőanyagokról való fokozatos leszokást az elkövetkező években.

Mi a kazánkorszerűsítési program

Ha 2028-ig évente 600 000 hőszivattyút telepítsenek, ez a program egy lépést jelent majd afelé, hogy ez megvalósuljon.

A kazánkorszerűsítési program igénybevételének eljárása

1. Keressen egy MCS-képesítéssel rendelkező szerelőt, és kérjen árajánlatot a kiválasztott energiahatékony intézkedésekre.

2. Hasonlítsa össze több szerelő árajánlatát a legjobb ajánlat érdekében, és ellenőrizze, hogy az Ön telepítése jogosult-e a programra.

3. A telepítő ezután jelentkezik a rendszerre, és amikor az Ofgem felveszi Önnel a kapcsolatot, megerősítheti, hogy a telepítő az Ön nevében jelentkezik.

Mely fűtési technológiák tartoznak ide?

Elérhető tiszta hőtechnológiák

A Tiszta hő támogatás (vagy BUS) keretében a következő fűtési technológiák vehetők igénybe:

Légszivattyús hőszivattyúk

Földhőszivattyúk

Vízforrás hőszivattyúk

Ezeken kívül a biomassza kazánok is támogathatóak olyan épületek esetében, amelyek rossz anyaghatékonysággal rendelkeznek, és nem kezelhetők a többi megújuló rendszerrel együtt. Azok az ingatlanok, ahol a biomassza indokolt, a hőveszteség-számítás igazolása után vehetik igénybe őket.

A projekt elősegítette a tudásátadást és a tapasztalatcserét az újonnan kifejlesztett (több nyelven elérhető) képzési források révén, amelyeket számos forrásból származó anyag egészített ki, és amelyek egy központban, a KeepWarm Learning Centre-ben érhetők el. A távfűtés jelenleg az Európai Unió hőellátásának 12%-át teszi ki . Miközben a modern rendszerek jelentősen hozzájárulhatnak az erőforrások hatékonyabb felhasználásához és a megújuló energiaforrások integrálásához, a meglévő rendszerek egy része még mindig rendkívül gazdaságtalan és nagymértékben függ a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Tűzcsöves kazánok típusai

A tűzcsőkazánoknak 2 fő típusa van:

1) Kétjáratú kazánok, vagy megfordítható égéstérrel rendelkező kazánok, amelyekben az égéstermék-keringés első járata maga az égéstér, a második járat pedig egy füstcsőköteg.

2) Háromjáratú kazánok - olyan kazánok, amelyekben az első járat az égéstér, a második és a harmadik pedig 2 füstcsőcsatorna. A háromjáratú kazánok a konvektív hőcserélő felületek nagyobb területe miatt nagyobb az égéstermékek hűtési intenzitása.

A modern típusú tűzcsőkazánok számos vitathatatlan előnnyel rendelkeznek, mint például:

- Kompakt kialakítás az intenzívebb hőáramlás miatt.

- A teljes kazán szállítása egyetlen monoblokk formájában.

- A minimális hidraulikai ellenállás (millibarban mérve), aminek köszönhetően viszonylag kis teljesítményű szivattyúberendezéseket használnak a hűtőközegnek a kazánon keresztül történő keringtetésére.

- Az égéstér tömörsége, amely lehetővé teszi a fúvókaégők használatát, és ennek következtében nem teszi kötelezővé a füstelszívók használatát.

- Kis tehetetlenség - gyors reagálás a hőterhelés változásaira, ami egyszerűsíti és optimalizálja e kazánok automatizálását.

- Kevesebb, ellentétben a vízcsöves kazánokkal, a kazánok gyártásának munkaerőköltsége.

- Nincs szükség további bélelésre.

- Az építési és szerelési munkák általános egyszerűsítése.

A vízcsöves kazánok előnyei

A vízcsöves kazánok számos előnnyel rendelkeznek, mint például:

- A hűtőközeg keringési sebessége a csőkötegekben legalább 1 m/s, ami megvédi a kazáncsöveket a hűtőközeg esetleges felforrásától és az iszap lerakódásától.

- A hűtőközeg minőségére vonatkozó szigorú követelmények hiánya.

- Lehetőség a normál hosszú távú működésre kényszerített üzemmódban.

- A kazán üzemének sebessége a névleges üzemmódhoz.

- Teljes robbanásbiztonság.

- A működés tartóssága.

A pozitív tulajdonságok mellett azonban a vízcsöves kazánoknak számos hátrányuk is van:

- A hőhordozó fent említett nagy sebessége miatt e kazánok nagy hidraulikai ellenállással rendelkeznek, ami a kazán keringető szivattyúinak működéséhez lényegesen nagyobb villamos energiafogyasztást igényel.

- A kazánok kialakításának bonyolultsága, a különböző egységek nagy száma, amelyek megnehezítik a szállításukat, telepítésüket és a javítási munkákat.

A vízcsöves kazánok tömeges gyártása a Szovjetunióban ahhoz vezetett, hogy Ukrajnában nagyszámú, erkölcsileg és fizikailag elavult és korszerűsítést igénylő kazán működik, mint például a NIISTU, DKVR, PTVM, KVGM és más hasonló kazánok. Természetesen ezeket a kazánokat egykor az akkori GOST szigorú követelményei szerint gyártották, és sok működő kazánt a kazáncsövek és hegesztési varratok magas minősége jellemez. Hosszú élettartamuk azonban megköveteli ezeknek a kazánoknak a folyamatos javítását, a csőkötegek, rosták és bélelési munkák cseréjét.

Vízcsöves kazánok korszerűsítése

Ha konkrétan a vízcsöves kazánok korszerűsítéséről beszélünk, akkor itt mindenekelőtt e kazánok gázüzemű berendezéseinek jellemzői és működésének biztonsága merül fel, automatizáltságuk mértéke és ennek következtében a káros anyagok kibocsátásának környezeti paraméterei nem felelnek meg a modern szabványoknak. Ma meglehetősen gyakori gyakorlat az elavult égők cseréje modern, európai gyártmányú gázégőkre.

Az ilyen kazánok egyik jellemzője a sekély mélység és a jelentős térfogatú kazántér, ami rövid fáklyát igényel az égőkhöz. Ezért úgy döntöttek, hogy ezeket az égőket nem egy fúvókával gyártják, mint a hagyományos égőknél, hanem négy rövid lángú fúvókával. Ez a műszaki megoldás biztosította a gáz-levegő keverék kiváló minőségű előkészítését és elégetését, egyszerűsítette az üzembe helyezést, és ami a legfontosabb, teljes automatizálást biztosított a kazánok számára, valamint a teljesítményük széles tartományban történő modulálását.

Ennek eredményeként a kazánok hatásfoka legalább 10-15%-kal nőtt. Az UNIGAS égőmodellek opcionálisan a motor fordulatszámának frekvenciaszabályozásával (az energiatakarékosság érdekében) és a füstgázok oxigéntartalmának szabályozásával (a további gáztakarékosság és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében) is rendelhetők.

Ami a tűzcsőkazánokat illeti, ezt a típusú kazánberendezést az 1990-es évek végétől - a 2000-es évek elejétől kezdték tömegesen bevezetni a lakás- és kommunális szolgáltatások és az ipar hőellátására a hőellátó rendszerek decentralizálására irányuló projektek végrehajtásának részeként. Az ukrán és külföldi gyártású tűzcsőkazánok, amelyeket elkezdtek bevezetni, már nem rendelkeztek a fenti hátrányokkal, mivel a terveket az egyes gyártók modern számítógépes programok alapján fejlesztették ki. A tűzcsőkazánok szinte mindegyik nagy gyártója rendelkezett már saját kutatószervezettel, amelynek fő feladata a kazánok tervezésének korszerűsítésének kérdése volt a tervezés szakaszában, valamint a kazánok üzemeltetésére vonatkozó ajánlások és követelmények kidolgozása. Ezek közé tartoznak:

1) A kazánok hatásfokának növelése - a kazánok fűtőfelületeinek optimális területének kiválasztása, az égéstermékekből kiegészítő hőcserélőkkel (takarékoskodókkal) ellátott kazánok üzemeltetésének kutatása, valamint a takarékoskodók bevezetésének gazdasági hatékonyságának és megtérülési idejének meghatározása.

2) Az égéstermékek károsanyag-kibocsátásának csökkentése - a tűzcsöves kazánok kialakításának számítása, speciális, alacsony NOx-kibocsátású égők alkalmazása.

3) A kazánok és a berendezések maximális élettartamának biztosítása, a tűzcsöves monoblokk szerkezetek épségének megőrzése - vízkezelő berendezések alkalmazása a kazánüzemekben (keménységi sók, vas eltávolítása), iszap- és mikrobuborékleválasztók, az oldott oxigén eltávolítása, a hűtőközeg pH-értékének növelése stb. Plusz rendszeres karbantartás.

4) A kazánok egészének és az egyes egységek összméretének, valamint anyagfelhasználásának optimalizálása. Ez magában foglalja a gazdasági szempontot, nevezetesen a kazánok gyártási költségeinek csökkentését a berendezések magas minőségi paramétereinek fenntartása mellett.

5) Az optimális megoldás kiválasztása a gázégők használatára - az égők szabványos méreteinek, termofizikai jellemzőinek, működési ciklusának és a szükséges funkcióknak a kiválasztása és meghatározása. A modern gázégők, megfelelő választás esetén, hosszú élettartammal rendelkeznek, és karbantartási költségeik viszonylag alacsonyak.

6) A berendezések működésének maximális automatizálása. Ez mindenekelőtt a kazánok és segédberendezések működésének legmodernebb automatizálási és vizualizációs eszközeinek használatát foglalja magában - kazánvezérlők, amelyek a kazánok és égők működését a berendezés működési paramétereinek szabályozásával irányítják (a hűtőközeg hőmérséklete és nyomása, a füstgázok ritkulásának és hőmérsékletének szabályozása, a hűtőközeg keringetésének szabályozása, a kazánok működésének automatikus leállítása vészhelyzetben stb. ) A kazánautomatizálás hozzájárul az energiaforrások megtakarításához, hiszen segítségével egy korszerű fűtőkazán pontosan annyi hőenergiát szabadít fel, amennyire egy adott időszakban szükség van.

7) A berendezés maximális biztonsága. Ez a feladat szorosan kapcsolódik a kazánok üzemeltetésének automatizálásának kérdéséhez, hiszen a kazánberendezések üzemeltetésének vezérlőrendszerei felelősek a kazánegységek működésének biztonságáért, az előző bekezdésben megadott paraméterek ellenőrzéséért. A modern tűzcsőkazánok a biztonságos működéshez szükséges funkcionális eszközök teljes készletével vannak felszerelve.

Meg kell jegyezni, hogy a korszerű gázégőkészülékek beszerelése nemcsak az elavult égők cseréje szempontjából fontos, hanem a szénnel működő vízcsöves kazánok átalakításakor is. Az ilyen kazánok hőcserélő felületeinek jelenlegi fizikai állapotától függően a gázüzeműre való átállításuk a gázkazán hatásfokának 5-15%-os növekedésével jár.