, 2023/3/9

Mi is pontosan a megújuló energia? A megújuló energia a természeti környezetben rendelkezésre álló, ismételten pótolható energia bármely formája. Például a napenergia a természetben rendelkezésre áll, és fogyasztásával nem fogyhatunk ki belőle.

Mik a megújuló energia előnyei és hátrányai

Ezzel szemben, mivel fosszilis tüzelőanyagokat, például olajat és szenet égetünk, ezek készletei folyamatosan csökkennek. A tudósok becslése szerint a teljes megmaradt olajkészlet körülbelül 190 évig tarthat. Ez a becslés a földgázkészletek esetében 230 évre tehető. Sajnos a megújuló energiaforrások a világon jelenleg elfogyasztott összes energia kevesebb mint 16%-át adják. Ez az arány azonban folyamatosan növekszik, különösen azokban a fejlett országokban, amelyek támogató politikával rendelkeznek.

7 fajta megújuló energiaforrás

Szerencsére a megújuló energiaforrások különböző formákban állnak rendelkezésre, a helytől és az évszaktól függően. Egyes területeken például orkánerejű szél fúj, de a felhős időjárás miatt a napfény nem elegendő.

A különböző energiaformákból álló elosztott hálózattal biztosíthatjuk, hogy fenntartható és tiszta energiával rendelkezzünk. Íme, 7 féle alternatív energiaforrás áll rendelkezésre odakint:

Napenergia

Az egyetlen olyan megújuló energiatípus, amelyet otthonában könnyen hasznosíthat, a napenergia. Csak meg kell vásárolnia akár napelemes vízmelegítőket, akár napelemeket, hogy napenergiát használhasson, és csökkentse az energiaszámláit. Különböző típusú napelemek léteznek, és az ár, a hatékonyság és néhány más kritérium alapján kiválaszthatja az otthonához legmegfelelőbbet.

Szélenergia

Az orkánerejű szelek hasznosításához nagy turbinákat kell építeni a szeles területeken. A szélerőművek segíthetnek a vidéki és távoli területeken, hogy zöld áramhoz jussanak. Az Egyesült Királyságban például a tengeri és szárazföldi szél az Egyesült Királyság villamos energiájának mintegy 24,2%-át termeli.

Vízerőművek

A vízenergia valamennyire hasonlít a szélenergia-technológiához, kivéve a működő folyadékot, amely levegő helyett víz. A nagy gátak építése és a turbinák használata drága lehet, de nagy mennyiségű villamos energiát termel.

Geotermikus energia

A geotermikus energia egy másik tiszta és megújuló energia, amely fenntartható energiaforrásnak tekinthető. Ez a Föld bolygón belüli hő, amely bizonyos területeken hasznosítható.

Biomassza

A biomasszából nyert energia az a hő, amelyet szerves hulladékokból nyerhetünk ki elégetésükkel. Megújuló energiaforrásnak tekinthető, mivel mindig regeneráljuk a szerves anyagokat, főként a növényeket.

Szökőár-energia

Az árapályenergia, más néven óceáni energia, az a vízenergia, amelyet az árapályból nyerhetünk. Ezt az energiát néha a vízenergia kategóriájába sorolják, nem pedig külön.

Hidrogén

A hidrogén a bolygónkon rendelkezésre álló legbőségesebb elem, amelynek kétharmada víz formájában van jelen. Ha ezt az elemet szét tudjuk választani, akkor szén-dioxid-mentes üzemanyagként használhatjuk.

A megújuló energia előnyei

Először is jó, ha megvizsgáljuk a megújuló energiaforrások használatának előnyeit a fosszilis tüzelőanyagok elégetése helyett. Íme, a megújuló energiaforrások használatának számos fontos előnye:

1. A megújuló energiaforrások nem fogynak ki

Ahogy a nevéből is következik, a megújuló energiaforrás fenntartható, ami azt jelenti, hogy nem fog egyhamar elfogyni. A Nap például várhatóan még legalább 4,5-5,5 milliárd évig fog minden reggel sütni, így megújuló energiaforrásnak tekinthetjük. Ez lehet a legfontosabb különbség a megújuló és a fosszilis tüzelőanyagok között.

2. A megújuló energia megbízható

A fosszilis tüzelőanyagok ellenére, amelyek mindig viták és háborúk tárgyát képezik az országok között, a megújuló energiaforrások felett könnyen és békésen megszerezhetjük az ellenőrzést.

Más szóval a kereskedelmi törvények, a politikai instabilitás, a területi követelések és a piacok zavara nem befolyásolhatják a megújuló energiaforrások használatát.

Bár a megújuló energiaforrások nem egyenletesen oszlanak el, egy intelligens és széles körű energiahálózattal lehetséges, hogy megbízható energiaellátó eszközként használjuk őket.

3. A megújuló energia környezetbarát

A megújuló energiaforrások az energiatermelés természetes módjai, ezért tisztának tekinthetők. Bár a megújuló energiát hasznosító technológiák okozhatnak némi kibocsátást, összességében használatuk során minimális szén-dioxid és üvegházhatású gáz kerül a környezetbe.

Ha összehasonlítjuk őket a fosszilis tüzelőanyagokkal, a különbség jelentős. Ezért az olyan katasztrofális környezeti problémák, mint a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás és az alacsony levegőminőség elkerülhetők, ha a megújuló energiát választjuk.

4. A megújuló energia növelheti a közegészségügyet

Az üvegházhatást okozó és más szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésével egészségesebb lesz a levegőnk és a talajunk. Ez mindenképpen javítani fogja a közegészségügyet, és ezt követően az emberek boldogabb életet élnek majd. Ráadásul az egészségesebb lakosság jelentős csökkenést fog okozni az egészségügyi költségvetésben, amelyet az embereknek és a kormányoknak minden évben félre kell tenniük.

A tudósok megpróbálták fejleszteni a fosszilis tüzelőanyag-technológiákat, hogy kevésbé szennyezővé tegyék őket anélkül, hogy csökkentenék a hatékonyságot. A megújuló energiát hasznosító technológiák azonban még mindig sokkal egészségesebbek, mint a hagyományos technológiák.

5. A megújuló technológiák sok munkahelyet teremtenek

A megújuló technológiák használatának környezeti hatásai mellett a gazdaságra is jótékony hatással lehetnek. Ez különösen fontos egyes hátrányos helyzetű régiókban. Valójában ez egy új és stabil munkaerőpiac, amely a közelmúltban alakult ki, és amely a szegény területeken élő embereket megerősítheti.

Összehangolt erőfeszítéssel és körültekintő beruházással a megújuló munkahelyek világszerte csökkenthetik a szegénységet. Emellett megakadályozhatja, hogy az emberek vidékről a városokba vándoroljanak. A kormányok méltányos részesedést kínálhatnak nekik a gazdaságaikban termelt megújuló villamos energiáért. A fejlett országokban, mint például az Egyesült Királyságban, már számos megújuló munkahely jött létre a kormányzati támogatások nyomán.

6. A megújuló technológiák kevesebb karbantartási költséget igényelnek

Ha megnézzük a megújuló energiát hasznosító technológiákat, és összehasonlítjuk őket a fosszilis tüzelőanyagok erőműveivel, kevesebb mozgó vagy égő alkatrészt látunk. Bár a szélerőművekben vagy a vízerőművekben láthatunk turbinákat, a napenergia-rendszereknek nincs szükségük forgó alkatrészekre. Ez tartósabbá teszi a megújuló energiát hasznosító technológiákat, ezért kevesebb pénzt kell költenie karbantartásra és javításra. Összességében a megújuló energiával működő erőművek üzemeltetési költségei jelentősen alacsonyabbak, mint amit a hagyományos erőműveknél látunk.

7. A megújuló energia csökkentheti az energiaárak turbulenciáját

Ha általában követi a híreket, bizonyára hallott már az olajárak napi szintű emelkedéséről és süllyedéséről. A megújuló energiaforrások nagy segítséget jelenthetnek ebben a tekintetben, csökkenthetik ezeket a turbulenciákat, és stabilabbá tehetik a globális energiapiacot. A megújuló energia használata ugyanis csak kezdeti befektetést igényel, és nincs szükség semmilyen üzemanyagra.

Ezzel szemben a hagyományos technológiák használata jelentős költségvetést igényel a fosszilis tüzelőanyagok árai miatt, amelyek állandó inflációnak vannak kitéve. Amikor az országok csökkentik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, az árak ezen a piacon simábban fognak változni.

8. A megújuló energia növelheti az országok gazdasági függetlenségét

A megújuló energiát hasznosító technológiák elosztott hálózatával a fosszilis tüzelőanyag-forrásokkal nem rendelkező országok csökkenthetik energiafüggőségüket. Valójában a helyi lakosság a megújuló technológiák segítségével áramot termelhet, és segíthet a kormányoknak csökkenteni az olajimportot. Ez csökkenti az energiaválság kockázatát, és jótékony hatással van az országok fenntartható fejlődésére.

9. A maradék felhasználható a megújuló technológiákban

A hulladéklerakók a világ legnagyobb válságai közé tartoznak. Jó tudni, hogy a megújuló energiát hasznosító technológiák bizonyos fajtái felhasználhatják a maradékokat, és csökkenthetik a hulladéklerakókban felhalmozódó hulladékok és hulladékanyagok mennyiségét.

A biomasszából előállított energia, például a biomassza kazánok, rendelkeznek ezzel a jótékony aspektussal, hogy a használt szerves termékeket tüzelőanyagként tudják felhasználni. Ez egy ígéretes módszer, amellyel két legyet üthetünk egy csapásra.

Először is, csökkentjük a hulladéklerakók méretét, másodszor pedig energiát termelünk anélkül, hogy fosszilis tüzelőanyagokért kellene fizetnünk.

A megújuló energia hátrányai

Itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a megújuló energiák néhány hátrányát, amelyek megnehezítik a felhasználásukat.

1. A megújuló energia nem áll rendelkezésre éjjel-nappal

A megújuló energiaforrások természeti erők, amelyek erősen függnek az időjárási viszonyoktól. Ezért rossz időjárási viszonyok esetén a megújuló energiát hasznosító technológiák, például a napelemek kevésbé lesznek hasznosak.

Ha például esik az eső, a napelemes panelek nem tudnak áramot termelni, és ennek következtében vissza kell térnie a hagyományos energiaforrásokhoz. Ezt a bizonytalanságot tekinthetjük a megújuló technológiákra való támaszkodás legfontosabb hátrányának.

2. A megújuló technológiák hatékonysága alacsony

Minden energiatípusnak sajátos technológiára van szüksége ahhoz, hogy elektromossággá alakíthassuk. Az energiaátalakító eszközök hatékonysága nagy jelentőséggel bír, amikor az energiaforrások rangsorolásáról van szó. Sajnos a megújuló technológiák hatékonysága nem olyan magas a hagyományos energiaátalakító eszközökhöz képest.

Például a piacon kapható napelemek hatékonysága 15% és 20% között van. Másrészt a hagyományos, szenet vagy földgázt használó technológiák akár 40%-os, illetve 60%-os hatásfokot is elérhetnek.

3. A megújuló energia kezdeti költsége magas

Figyelembe véve a megújuló technológiákból nyerhető energiamennyiséget, a kezdeti költségük magas és néha megfizethetetlen. Valójában a megújuló energiát hasznosító eszközök, például a PV-panelek gyártási és telepítési folyamatai viszonylag drágák. Ezért a kormányok jelentős költségvetést különítenek el, például napelemes támogatásokat, hogy segítsék e technológiák elterjedését.

4. A megújuló energiát hasznosító helyek sok helyet igényelnek

A természet energiáinak hasznosításához sok helyre van szükség. Ez sok problémát okoz a megújuló energiaforrások telephelyei számára. A hagyományos erőművekhez képest több földterületet kell felhasználnunk a megújuló energiafarmok létrehozásához.

5. A megújuló energiát hasznosító eszközöknek újrahasznosításra van szükségük

A megújuló energiaforrásokból származó villamos energia előállítása sokkal alacsonyabb szintű szennyezést eredményez. A megújuló energiaforrásokkal működő eszközökkel kapcsolatban azonban vannak bizonyos aggályok, mivel a gyártásuk és az ártalmatlanításuk folyamata is szennyezést okozhat.