, 2023/3/9

A PV-panelek, más néven napelemek a nap energiáját fogják be és alakítják át elektromos árammá. A PV-panelek által termelt villamos energiát többnyire háztartási készülékek és berendezések működtetésére használják.

Mik azok a PV panelek

A legjellemzőbb PV panel rendszer a hálózatra csatlakoztatott rendszer, amely, ahogy a neve is mutatja, az országos hálózatra csatlakozik. Ez azt jelenti, hogy éjszaka, amikor a napelemek nem működnek, a hálózatból származó villamos energiát használhatja. Sőt, ha a napelemes rendszer több villamos energiát termel, mint amennyire szüksége van, a többletet eladhatja a hálózatnak, és gyakorlatilag pénzt kereshet azzal, hogy napelemeket tart otthonában, ha igénybe veszi a napelemes támogatásokat, például az intelligens exportgaranciát (SEG).

A PV-panelrendszerek második típusa az önálló rendszer, amely nem csatlakozik a hálózathoz. Ebben az esetben napelemeket adhat a rendszerhez, hogy legyen áram, amikor besötétedik. Ez a rendszer igazán kényelmes lehet olyan távoli területeken, ahol nincs alternatíva más áramforrásokra. Napjainkban emberek ezrei látják el energiával otthonukat és vállalkozásukat a napelemek segítségével.

Hogyan működnek a PV panelek?

A PV a napelemekben azt jelenti, hogy "fotovoltaikus", mivel a panelek egymáshoz kapcsolt kis fotovoltaikus cellákból állnak. A PV-cellák félvezető anyagból készülnek - a leggyakrabban szilikonból. A PV-cellák általában nagyon kicsik, de ha napelemek és napelemtáblák alkotják őket, akkor nagyon hatékonyak lehetnek. Amikor a nap a cellák fölé süt, elektromos mező jön létre. Minél erősebb a napsütés, annál több elektromos energia keletkezik. Mindazonáltal a celláknak nincs szükségük közvetlen napfényre a működéshez, és felhős napon is képesek áramot termelni. A PV-panelek különböző formákban és méretekben kaphatók, és könnyen felszerelhetők egy meglévő tetőre. A napelemek alternatívája, amely kevesebb helyet foglal a tetőn, de drágább, a napelemes tetőcserepek használata.

A PV panelek használatának előnyei

A PV-panelek villamosenergia-forrásként való használata igazán előnyösnek bizonyulhat. A napelemek megvásárlása és a telepítési költségek leküzdése után a villamosenergia-költségek csökkenése miatt elkezdhet pénzt megtakarítani.

E megtakarítások mellett lehetőség van arra is, hogy pénzt keressen a napelemekből. A jelenlegi intelligens exportgarancia lehetővé teszi, hogy pénzt keressen a napenergia többletének a hálózatba történő exportálásával, ami azt jelenti, hogy még gyorsabban megtörhet.

A napenergia számos előnye közül egy másik, hogy környezetbarát. Használatuk hozzájárul a szénlábnyomunk csökkentéséhez.

Mi a napelemek 3 típusa?

A PV panelek három általános típusba sorolhatók a háztartási napelemes PV panelek:

Monokristályos PV-panelek

Polikristályos PV-panelek

Vékonyrétegű PV-panelek

Az, hogy melyik PV-panel a legjobb az Ön otthonához, az energiaigényétől és a költségvetésétől függ. Többféle napelemtípus létezik, de ez a három a legelterjedtebb hazai PV-panelek.

A monokristályos panelek a leghatékonyabbak, mivel egyetlen darab szilíciumból készülnek, így az elektromosság könnyebben áramlik a cellán keresztül. Emiatt ezek a legdrágább napelemtípusok is.

A polikristályos panelek kevésbé hatékonyak, mint a monokristályos, mivel több szilíciumrész összeolvasztásával készülnek, így az elektromosság nehezebben áramlik át a szilíciumon. A polikristályos panelek gyártása egyszerűbb, ezért olcsóbbak is.

A PV panelek karbantartása és tisztítása

A napelemek tisztítása meglehetősen egyszerű: csak megfelelően tisztán kell tartani őket, és nem szabad, hogy fák árnyékolják őket. Ha a por vagy a hó problémát okoz, meleg vízzel kell leöblíteni őket. Ha nincs kedve saját maga elvégezni, bármikor felveheti a kapcsolatot egy ablaktisztító céggel, és ők elvégzik a munkát.

A PV-panelek valószínűleg 25-30 évig vagy tovább tartanak, de a napelemes invertert tíz-tizenöt év után ki kell cserélni. Mindig jó azonban biztosra menni, és egyeztetni a telepítőjével, hogy milyen konkrét karbantartási követelmények vonatkoznak a rendszerére, valamint a hozzá tartozó biztosításra.

Számos napelemes tény utal arra, hogy a napelem kiváló megújuló energiaforrás, és rengeteg ok van arra, hogy miért érdemes elkezdeni kihasználni az általa nyújtott előnyöket. Amellett, hogy csökkenti a szénlábnyomát, a villanyszámláit is csökkenteni fogja. Mi több, a PV-panelek könnyen karbantarthatók és hosszú ideig tartanak.