, 2023/3/7

A napelemes rendszerek napelemekből (modulokból), rögzítő rendszerből és számítógépes vezérlővel ellátott napelemes inverterből állnak. A napelemek a napfényből egyenáramot termelnek.

Napelemek telepítése és karbantartása

Ezután az inverter a termelt villamos energiát váltóárammá alakítja, hogy az a háztartásban felhasználható legyen. A számítógépes vezérlő irányítja a napelemes rendszert, és biztosítja az optimális teljesítményt. Ha akkumulátoros tartalékrendszert vagy hálózaton kívüli napelemes rendszert szeretne, akkor akkumulátorra van szükség.

Napelem telepítési folyamat

A napelemek telepítésének leggyakoribb helyszíne a tető. A legtöbb tető jellemzően rendelkezik a telepítéshez kívánt specifikációkkal, hogy a panelek a lehető legtöbb napfényt kapják.

Mindazonáltal, ha a tetőre történő telepítés nem alkalmazható vagy nem kívánatos, a napelemek a talajra is felszerelhetők. Csak arra kell ügyelnie, hogy ne legyenek olyan tárgyak, amelyek akadályozzák a naphoz való hozzáférést.

A következő lépések a napelemek tetőre történő telepítését magyarázzák el:

1. Állványzat felállítása

Először is állványzatot kell felállítania, hogy a tetőn tartózkodva a teljes telepítési folyamat során biztonságban legyen.

2. Telepítse a napelemtartókat

Ezután fel kell állítani a napelemtartó rendszert. Ez fogja megtámasztani a napelemek alapját. Az egész rögzítőszerkezetet meg kell dönteni, és 18-36 fok közötti szöget kell kialakítani, hogy a napfénynek maximálisan ki legyen téve.

3. Telepítse a napelemeket

Amikor a tartószerkezetek fel vannak állítva, magát a napelemet kell felszerelni a tartószerkezetre. Győződjön meg róla, hogy minden csavart és anyát meghúzott, hogy stabil maradjon.

4. A napelemek bekábelezése

A telepítési folyamat következő lépése az elektromos vezetékek felszerelése. A legtöbb esetben MC4-es csatlakozókat használnak, mivel ezek minden típusú napelemhez alkalmasak. Győződjön meg róla, hogy a vezetékezés telepítése közben kikapcsolja a háztartás áramellátását.

5. Napelemes inverter telepítése

Ezt követően a napelemes invertert kell csatlakoztatni a rendszerhez. Ezt jellemzően a főpanel közelében telepítik, és lehet beltéri és kültéri is. Az inverterek hatékonyabbak, ha hűvösebb helyen tartják őket.

Ha az inverter kültéren van, akkor a délutáni napsütéstől távol kell tartani. Ha beltérben van felszerelve, akkor általában a garázs vagy a háztartási helyiség a legjobb hely, mivel ezek az év nagy részében hűvösek maradnak, és szellőzéssel rendelkeznek.

6. A napelemes inverter és a napelemes akkumulátor összekapcsolása

Ezt követően a napelemes invertert a napelemes akkumulátorhoz kell csatlakoztatni. A napelemes akkumulátortároló megkímélheti Önt attól, hogy felhős időben a felhasználható energia hiánya miatt aggódjon, a telepítés során a napelemes tárolórendszer költségeit is csökkentheti.

7. Csatlakoztassa az invertert a fogyasztói egységhez

Az invertert a fogyasztói egységhez kell csatlakoztatni az áramtermeléshez. A napelemek által ténylegesen termelt villamos energia mennyiségének nyomon követéséhez egy áramtermelő mérőt is csatlakoztatni kell. A napelemes rendszer teljesítményének ellenőrzésére használhatja számítógépét vagy más eszközt. Például ellenőrizheti, hogy mennyi áramot termel különböző időpontokban, és eldöntheti, hogy melyik időpont alkalmas a mosógép vagy más közművek használatára.

8. A napelemek beindítása és tesztelése

Az utolsó lépés az áram bekapcsolása és az újonnan telepített napelemes rendszer tesztelése. Ezt követően a napelemek telepítési folyamata befejeződik.

Napelem karbantartás

Mivel nincsenek mozgó alkatrészek, a napelemek nagyon kevés karbantartást igényelnek. Ha már fedezte a napelemek telepítési költségeit, nem sok költséggel jár a karbantartásuk.

Miután ezt elmondta, évente néhányszor meg kell vizsgálnia őket a szennyeződések vagy más dolgok miatt, amelyek esetleg felhalmozódtak a tetejükre. Fontos, hogy a panelek tiszták legyenek, és semmi ne akadályozza őket abban, hogy hatékonyan elnyeljék a napfényt.

Mielőtt saját maga tisztítaná a paneleket, konzultáljon a telepítőjével a garanciális feltételekről. Egyes napelemgyártók megszüntethetik a garanciát, ha önmaga végzi a tisztítást.

Általános tisztításhoz egyszerűen csak egy normál kerti slaggal mossa le a panelek felületét. Ezt reggel vagy este kell elvégeznie. Kerülje azt is, hogy hideg vízzel permetezze le őket, miközben forróak, mert ez károsíthatja őket.

Továbbá, ha a paneleknek további tisztításra van szükségük, amit a slag nem tud biztosítani, akkor szappanos vízzel teli szivaccsal súrolhatja őket. Egy tisztító cég szolgáltatásait is igénybe veheti. Ez akkor tanácsos, ha a panelek túl magasak vagy alaposabb tisztítást igényelnek.

A rendszert 4-6 évente érdemes egy szerelővel megvizsgáltatnia. Az is jó ötlet, ha megkérdezi a telepítőt a napelemes rendszerére vonatkozó konkrét karbantartási követelményekről.

Ha szeretné megtenni a következő lépést, és napelemeket szeretne otthonába, akkor ne keressen tovább. Töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapot, hogy összehasonlíthasson akár 3 árajánlatot az Ön közelében lévő beszállítóktól. A GreenMatch szolgáltatása ingyenes és további kötelezettségek nélkül vehető igénybe.