, 2023/3/8

A napenergia népszerű választássá vált azon háztulajdonosok számára, akik saját maguk szeretnének tiszta áramot vagy hőt termelni, és ezzel megtakarítani a számláikon. Bár az áramtermelő napelemek a legtöbbet emlegetett technológia, a naphőtermelés már régebb óta létezik, és ez volt az első napenergia-termelés, amelyet széles körben kereskedelmi forgalomba hoztak

Napelemek úszómedencékhez

A napkollektorok hasznosítják a napenergiát, amely aztán helyiségek vagy víz fűtésére használható. Valójában a napenergia egyik legnépszerűbb alkalmazása az úszómedencék napenergiával történő fűtése. Ezek a rendszerek egész évben tiszta, ingyenes energiával fűthetik medencéjét. Íme az összes előnyük.

A napelemek előnyei az úszómedencékhez

A földrajzi elhelyezkedéstől és a napsütéstől függően a napelemes medencefűtés telepítésével akár 12 hónapig is élvezheti medencéjét.

A telepítés után nincsenek további költségei a medence napelemes fűtésének, és kiküszöbölik az üzemanyagköltségeket.

Akár 20 évig is kitartanak, karbantartás nélkül, és általában 10 év garanciát vállalnak rájuk.

Könnyen telepíthetők, és elhelyezhetők a tetőn vagy a talajon.

A legjobb választás a környezet számára, és különböző éghajlatokon működnek, nem csak a melegebb éghajlatokon.

A napelemes medencefűtések mind lakossági, mind kereskedelmi célokra alkalmasak.

A legszélsőségesebb időjárási körülmények sem tesznek kárt a kollektorokban: úgy vannak megépítve, hogy ellenálljanak a 241 Kmh-t meghaladó orkán erejű szélnek.

A napkollektorok még borult időben is működnek, mivel a nap hőenergiáját a felhők nem befolyásolják. Az aktív eső lehűtheti őket, de gyorsan visszanyerik ideális hőmérsékletüket. Ezenkívül az eső segít a kollektorok tisztításában, és megkönnyíti a karbantartást, mint száraz éghajlaton.

Hogyan működnek a napelemek az úszómedencékhez?

Az úszómedencék napkollektoros fűtési rendszerei hatékonyak és könnyen kezelhetőek. A teljes készlet mindössze négy alkatrészből áll: egy napkollektor, egy szivattyú, egy szelep és egy szűrő. A szűrőn keresztül eltávolítják a szennyeződéseket a vízből, majd a szivattyú a vizet a napkollektorokhoz vezeti, amelyek a nap energiáját felhasználva melegítik azt. Ezután a felmelegedett vizet visszapumpálják a medencébe. Egy (kézi vagy automatikus) áramlásszabályozó szelep tereli a vizet a kollektorokon keresztül.

Az úszómedencékhez való napelemek típusai

Üvegezés nélküli napkollektorok: ez a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás. Az üvegezetlen kollektorokat nem fedi üvegréteg, és műanyagból vagy gumiból készülnek. Hátrányuk, hogy hideg éghajlaton kevésbé hatékonyak, de sokkal költséghatékonyabbak, mint versenytársaik. Ezek a legjobb választás, ha csak fagypont feletti hőmérsékleten használja medencéjét.

Üvegezett napkollektorok: Ezek a panelek drágábbak, főként az anyaguk miatt (réz, alumínium és vasból edzett üveg). Hideg éghajlaton hatékonyabbak, és egész évben használhatók, akár használati vízmelegítésre is. Azonban mind az üvegezett, mind az üvegezetlen kollektorok számára előnyös lehet a fagyvédelem, ha extra hideg körülmények között kívánják használni őket.

Miért érdemes napkollektorokat használni úszómedencék fűtésére?

Először is, a medencéket meleg időben is fűteni kell, mert a felszíni párolgás révén hőt veszítenek. A medencék fűtésére különböző módok léteznek, például elektromos vagy gázfűtés, hőszivattyúk és termodinamikai panelek. Miért választja tehát a napelemeket? A napkollektoros rendszerek rövid megtérülési idővel rendelkeznek, és segítenek pénzt megtakarítani a számlákon.

Míg az áram- és gázárak folyamatosan emelkednek, és az évszaktól függően ingadoznak a kiadásai, addig a napelemek egész évben teljesen ingyenes és tiszta energiát termelnek, akár 20 éven keresztül. A napkollektoros fűtési rendszerek gyakran automatikus vezérlőrendszerrel rendelkeznek, így nem kell felügyelnie őket, és nem kell pénzt költenie karbantartásra.

Hasznos tippek

A napelemes medencefűtési rendszer hatékonyságának maximalizálása és a lehető legkörnyezetbarátabbá tétele érdekében érdemes néhány dolgot figyelembe venni.

A medencefedő használata segít csökkenteni a párolgást és megőrizni a termelt hőt. A medencetakaró nem kötelező, de alapvető kiegészítője a napelemes fűtőkészleteknek. A sötét bevonatok ajánlott, mivel ezek még több hőt fognak be a napból.

A panelek hatékonyságának maximalizálása érdekében gondoskodnia kell arról, hogy megfelelően ki legyenek téve a napnak (a déli fekvésű berendezések ajánlottak), és ne legyen rajtuk semmilyen árnyékolás. A telepítés méretének a medence területének legalább 30% és 60%-a között kell lennie.