, 2023/3/8

A napkollektoros vízmelegítés a nap energiáját használja fel használati vízmelegítésre. Mivel ez a technológia tiszta energiaforrásra támaszkodik, az erre való áttérés a háztartási szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez vezet.

Napelemes vízmelegítés

Az emberek a napenergiát általában a napelemekkel azonosítják, amelyek a nap energiáját villamos energiává alakítják. A napkollektorok azonban lehetővé teszik a nap energiájának vízmelegítésre való felhasználását. Egy négytagú család esetében egy napkollektoros vízmelegítő rendszer a melegvíz-szükséglet körülbelül egyharmadát fedezné.

A napkollektoros vízmelegítő rendszer tulajdonosai jogosultak a megújuló hőenergia-ösztönző rendszerre (RHI) is, amelynek célja, hogy pénzügyileg jutalmazza azokat a háztartásokat, amelyek megújuló energiát használnak épületük fűtésére. Ha napelemes vízmelegítő rendszer vásárlása érdekli, akkor ne keressen tovább! Egyszerűen töltse ki az oldal tetején található űrlapot, és akár négy, ingyenes és nem kötelező érvényű árajánlatot is kaphat az ország legjobb professzionális telepítőitől.

Hogyan működik a napkollektoros vízmelegítés?

Napelemes vízmelegítő rendszerek

A napkollektoros vízmelegítő rendszer a napenergiát használja a háztartási vagy kereskedelmi célú víz melegítésére. A napelemekről és a vízmelegítő panelekről gyakran tévesen azt feltételezik, hogy azonos funkciót látnak el, pedig ez téves. A napkollektoros vízmelegítő rendszerek napkollektorok segítségével gyűjtik össze a napból származó hőt. A kollektorokat általában a tetőre (ferde vagy lapos) szerelik, ahol a legtöbb napfény éri őket. Fel lehet szerelni őket a talajszintre vagy akár egy déli fekvésű falra is, de a legjobb megoldás mindig az a hely, ahol a kollektorok a leginkább ki vannak téve a napfénynek.

A víz hőmérsékletének növelésére szükség esetén kiegészítő lehetőségként merülőmelegítő vagy bojler is használható.

A napkollektoroknak két típusa létezik, amelyek elsősorban esztétikailag különböznek egymástól, de teljesítményük nagyon hasonló:

Lapos lemezkollektorok

evakuált csövek

A síklemezes kollektorok lapos üvegezésű, melegvizes napkollektorokból állnak, amelyeket a tetőre szerelnek, míg az evakuált csövek több, a tetőre szerelt gyűjtőcsőbe rögzített "vákuumcsőből" állnak. A kollektoron kívül a kollektoroktól a (meglévő vagy új) melegvíztárolóhoz erősen szigetelt csöveket kell vezetni. E tároló aljáról hideg vizet pumpálnak át a kollektoron, amely felmelegíti a vizet, majd a melegvíztároló tetejére küldi.

A napkollektoros vízmelegítők előnyei

A napenergiával működtetett melegvíz használata otthonában számos előnnyel jár. Ezek közül az alábbiakban felsorolunk néhányat.

A napkollektoros melegvízmelegítők egész évben meleg vizet biztosítanak.

Csökkenti a közüzemi számlákat, mivel a melegvíz-szükséglet egyharmadát képes biztosítani.

Csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, mivel évente 30 és 510 kg közötti szén-dioxid (CO2) megtakarítást eredményez.

Más megújuló energiamegoldásokkal ellentétben a napkollektoros vízmelegítés alacsony karbantartási költségekkel és nagy tartóssággal rendelkezik, amit az átlagosan öt-tíz év garancia is bizonyít.

A napelemes vízmelegítés a nap hőjét használja, így miután fedezte a telepítésbe való beruházás kezdeti költségeit, a rendszert működtető szivattyú működtetéséhez szükséges árammennyiségen kívül csak nagyon kevés további költség merül fel.

Együtt működik a meglévő fűtő- vagy melegvízkazánnal, vagy akár hőszivattyúkkal és biomasszával is.

A napkollektoros vízmelegítés jogosult a megújuló forrásokból származó energia előállításáért járó rendszeres megújuló hőenergia-ösztönző jövedelemre.

Tippek a napkollektoros vízmelegítő kiválasztásához

A napkollektoros vízmelegítő rendszer kiválasztásakor vegye figyelembe az alábbi tisztítási és karbantartási tippeket a vásárlás optimalizálása érdekében:

Hogy a tető délre nézzen. Vagy győződjön meg róla, hogy a házában a legjobb helyet választotta ki a napkollektorok felszereléséhez, ami garantálja a maximális hatékonyságot. Ha ez nem lehetséges, fontolja meg egy olyan termodinamikus panel megvásárlását, amely a ház bármelyik oldalára elhelyezhető.

Hogy rendelkezésre álljon a szükséges déli fekvésű tetőfelület. A síklemezes kollektorok esetében az épületben lakó személyenként körülbelül egy négyzetméternyi kollektorfelületre lesz szüksége. Ez 30-60 liter víz felmelegítéséhez elegendő.

Érdemes elvégeztetni egy energiateljesítmény-felmérést, hogy ellenőrizni lehessen, hogy maximálisan kihasználja-e az energiát. Ha nem, akkor a napkollektoros vízmelegítő rendszer telepítése előtt el kell végezni a szükséges változtatásokat.

Napelemes vízmelegítő karbantartása

A napkollektoros vízmelegítő rendszerek kezdeti költségével ellentétben a karbantartási költségek általában alacsonyak. Mint már említettük, jellemzően öt-tíz év garanciával rendelkező napkollektoros fűtési rendszerek. Ha egyszer már telepítette a napkollektorokat a tetőre, nem kell további költségekkel foglalkoznia.

Fontos azonban megjegyezni, hogy rendszeres karbantartási ellenőrzésekre van szükség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a napkollektoros melegvíz-rendszer megfelelően működik. Három-hétévente kell ellenőriztetnie egy szakképzett telepítővel, ami elegendő idő arra, hogy a fagyálló folyadékot ellenőrizzék, feltöltsék, vagy esetleg kicseréljék, hogy elkerüljék az esetleges szivárgásokat.