, 2023/3/10

Mik azok a napkollektorok? Valószínűleg tudja, hogy a napenergia napelemek segítségével villamos energiává alakítható, de a nap energiájának van egy másik népszerű felhasználási módja is. A naphőtechnológiák valójában a napfényt energiává alakítják, és valójában ezek voltak az első napenergia-termékek.

Napkollektorok

A napelemekhez hasonlóan a napkollektorok is segítenek csökkenteni a szénlábnyomot és megtakarítani a havi számlákat azáltal, hogy a fűtési igényeket egy teljesen ingyenes, megújuló energiaforrással fedezik.

A napkollektorok előnyei

Bár a napelemek sokkal népszerűbbek, és valószínűleg már hallott az összes előnyükről, tudnia kell, hogy a napkollektoros hőpanelek is nagy előnyökkel járnak:

Valójában hatékonyabbak, mint a PV-panelek, mivel a hőhullámok több energiát hordoznak, mint a napfény, és mivel nem zajlik a villamos energiává alakítás folyamata.

Olcsóbbak, és így rövidebb a megtérülési idejük, mint a PV-paneleké.

Hideg éghajlaton, borult időben és erős szélben is működnek, és energiatároló rendszert is tartalmaznak.

A legtöbb rendszerre 5-10 év garanciát adnak, de sokkal hosszabb ideig, akár 25 évig is kitartanak. Ráadásul alig vagy egyáltalán nem igényelnek karbantartást, így az egyetlen kiadás, ami miatt aggódnia kell, az a telepítés költsége.

A napkollektorok segítségével egy év alatt akár 600 kg szén-dioxid-kibocsátást is megtakaríthat.

A háztartás méretétől és a telepítéstől függően éves kifizetésekre lesz jogosult a megújuló hőenergia-ösztönző (RHI) keretében.

Hogyan működnek a napkollektorok?

A napkollektorok vagy napkollektorok a tetőre szerelt eszközök, amelyek elnyelik a nap hőjét, és egy palackban tárolt víz felmelegítésére használják. A panelen keresztül áramló folyadék víz és fagyálló folyadék keveréke. Ennek a technológiának a fő célja a helyiségek és a víz fűtése, és nagyon népszerű megoldás az úszómedencék fűtésére. A napkollektoroknak két fő típusa létezik:

Lapos kollektorok: ezek a készülékek nagyon hasonlítanak a napelemes napkollektorokra. Egy sötét elnyelő felületből, egy átlátszó burkolatból, egy hőszigetelő hátlapból és - ami a legfontosabb - egy folyadékból állnak, amely a hőt az abszorberből egy víztartályba szállítja. Az abszorber különböző anyagokból készülhet, nevezetesen polimerekből, rézből, alumíniumból vagy acélból.

A réz a legdrágább, de jobb és tartósabb vezető is. A polimer kollektorok hidegebb éghajlatra javallottak, mivel az olyan anyagok, mint a szilícium, sokkal jobban tűrik a fagyást, mint a fém. Evakuált (vagy vákuumcsöves) kollektorok: a napelemekkel ellentétben ezek a kollektorok több üvegcsőből állnak, amelyeken keresztül áramlik az átvivő folyadék. Ezek a rendszerek hatékonyabbak, mint a síklemezes panelek, különösen hideg éghajlaton, de meleg időben veszítenek hatékonyságukból a túlmelegedés veszélye miatt.

Ez azért van, mert a vákuumcsövek elkerülik a hőveszteséget, míg a sík panelek hajlamosak némi hőt veszíteni. Az evakuált csöves szerkezet, a csövek közötti hézagokkal, lehetővé teszi a hó lehullását, és így minimálisra csökkenti annak hatását a hatékonyságra, mivel a kisugárzott hő hiánya miatt a hó nem tud elolvadni.

Mennyit lehet megtakarítani?

A fűtési költségek a havi számlák nagy részét teszik ki. A napkollektoros rendszerek elegendő hőt tudnak biztosítani ahhoz, hogy a nyári hónapokban minden igényét fedezzék, az év többi részében pedig jelentős különbséget tudnak tenni.

Átlagosan egy ilyen rendszer az Ön melegvíz-szükségletének 60%-át biztosítja, és még többet is, ha a fogyasztás csökkentése érdekében kissé megváltoztatja napi szokásait. A telepítési árak 3000 és 6000 font között mozognak, és a megújuló hőenergia-ösztönző rendszer 7 éven keresztül negyedéves kifizetésekkel segít megtéríteni a beruházást (a jelenlegi RHI-kamatláb 19,2 penny/kWh). A napkollektorok körülbelül 10%-os megtakarítást eredményeznek az energiaszámlákon, és a megtakarítások az energiaárak emelkedésével idővel növekedni fognak.

Figyelembe véve e rendszerek hosszú élettartamát (akár 25 év), valamint a villamos energia és a gáz árának folyamatos emelkedését, a jövőben még nagyobb megtakarításokra számíthat. A napkollektorok telepítését azonban elsősorban azért érdemes megfontolnia, mert nagy különbséget tud tenni a környezetre gyakorolt hatás tekintetében.

Készen áll a háza a napkollektorokra?

A napelemekhez hasonlóan a napkollektorok is akkor működnek a legjobban, ha a tetője déli fekvésű, de a délnyugati és délkeleti fekvésű tetőkön is hatékonyak lesznek. Sőt, ha a tető nem megfelelő, akkor a tető helyett a földre is telepítheti őket, feltéve, hogy közvetlen, árnyékmentes napfényt kapnak. Van még néhány dolog, amit a beruházás előtt érdemes megfontolni. Például az elektromos zuhanyzók és a hidegtöltős mosógépek/mosogatógépek nem kompatibilisek a napelemes vízmelegítéssel.

Szüksége lesz egy új palackra is, ezért a napkollektoros rendszer telepítése különösen akkor ajánlott, ha a meglévő palackot ki kell cserélnie vagy a tetőszerkezetét meg kell javítania. Ha ez nem lehetséges, megfontolhatja egy termodinamikai panel megvásárlását, amely utólagosan felszerelhető bármelyik hengerre. A napkollektoroknak a háztartás minden egyes személye után 1-2 m2 tető- vagy földfelületet kell elfoglalniuk, és 20 és 50 fok közötti dőlésszöggel kell rendelkezniük.