, 2023/3/8

Jó megfontolás és döntéshozatal esetén a padlófűtési rendszerek nagyszerű választásnak bizonyulnak a lakástulajdonosok számára, mivel egyenletesen elosztott meleget és kényelmet biztosítanak.

Padlófűtés

A padlófűtés két kategóriába sorolható: elektromos és vizes rendszerek. Az elektromos padlófűtéses rendszerben, amelyet általában száraz rendszernek neveznek, a padlóburkolat alá vagy belsejébe vezetékek kerülnek, ahol a hőteljesítményt egy termosztát szabályozza.

Mennyibe kerül a padlófűtés telepítése?

A padlófűtés beszerelési költségét számos különböző tényező befolyásolhatja:

a padlóburkolat típusa

az ingatlan állapota

a padlófűtés típusa.

Az anyagok kerülnek a legtöbbe, ezt követi a kereskedő díja.

A költségeket befolyásoló tényezők

A jó minőségű szigetelés és a termosztát fontos tényezők, amelyek befolyásolják a padlófűtés költségeit.

Ezek a modell és az ingatlan mérete szerint változnak, . a szigetelés segít a rendszernek a nagyobb hőhozam eloszlásában. A termosztát szabályozni fogja a hőkibocsátás időzítését.

A nedves padlófűtéses rendszerek csőfektetése egyszerűbb lesz egy új épületben, ahol nem szükséges a régi padlóburkolat eltávolítása. Elektromos típusú lakás felújítása esetén a padlófűtés költségei olcsóbbak lesznek az anyagok tekintetében. Nézzük meg az alábbiakban a beépítési költségeket.

Felújított ház beépítése

Ha lakásfelújítást fontolgat, a padlófűtés nagyszerű felújítási projekt. Egyetlen szoba vagy fürdőszoba kiválóan alkalmas elektromos padlófűtésre, különösen egy kisebb felújítási projektben. Ha nem találja meg a projektjéhez szükséges pontos méretet, mindig ajánlott a kisebb méret megvásárlása, és igény esetén egy további szőnyeg hozzáadása, amely véd a repedések ellen a fűtetlen területeken. Így elkerülhető a helyiség felesleges túlmelegedése. A nedves padlófűtés egy felújított épületben kb. 150 £/m²-enként, a munkadíj nélkül, amely akár 6-7 napot is igénybe vehet.

Elektromos padlófűtés

Az elektromos padlófűtéses rendszerek anyagai olcsóbbak, de a magasabb villamosenergia-árakat figyelembe véve hosszú távon magasabb költségekkel kell számolni, mint a nedves rendszerek esetében. Ezért az elektromos padlófűtés nagyszerű megoldás kis helyiségek vagy utólagos építési projekt esetén.

Padlófűtéses szőnyegek

A padlófűtő szőnyegek nagyszerűen működnek, ha kő, csempe, márvány alá telepítik őket, mert jól megtartják a hőt, így a rendszer nagyon hatékony.

Ha elektromos szőnyeget tervez elsődleges hőforrásként használni, a megfelelő meleghez 150W/m²-200W/m²-es típusú szőnyeg ajánlott.

A szőnyegek vagy görgők előre ki vannak osztva, és kiválaszthatja a szabályos alakú helyiségekhez szükséges méretet.

Ha a betonpadló tetejére egy vékony szigetelőréteget helyez, garantálja a gyors felmelegedési időt, mivel a hő felfelé halad, így minimalizálva a hőveszteséget.

Ha nagyobb teljesítményű szőnyegbe fektet, optimalizálja a hőfelhasználást, így élvezheti az egyenletes hőeloszlás előnyeit anélkül, hogy növelné az áramköltségeket. Ha rövidebb idő alatt szeretné elérni az optimális meleget és maximalizálni az energiamegtakarítást, fektesse a szőnyeget jól szigetelt beton aljzatra vagy födémpadlóra.

Laza kábelszerelvények

A laza szerelésű vezetékek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a paraméterek kívánt helyiségben való elhelyezésénél. Ez a fajta elektromos padlófűtés tökéletes egy kádas fürdőszobába vagy bármilyen nagyobb vagy szabálytalan alakú helyiségbe.

Az ilyen típusú padlófűtés költségei gyártónként változnak, de ha egy 14 m²-es helyiségben dolgozik, számoljon azzal, hogy egy kábeles rendszer akár 20%-kal olcsóbb, mintha ugyanekkora helyiséghez elektromos szőnyeget vásárolna.

A laza kábeleket könnyen be lehet szerelni a szokatlan sarkok és a padlóra szerelt nehéz bútorok vagy készülékek köré anélkül, hogy extra munkára lenne szükség az eltávolításukhoz.

Padlófóliás fűtés

A fóliás padlófűtés könnyen felszerelhető száraz helyiségekben, és tökéletes a fapadlókhoz, parkettához és laminált padlóhoz. Ezt a típust a legjobb betonra vagy forgácslapra telepíteni. Elhelyezhető egy szigetelőréteg alá, vagy fapadlókon és puha padlókon is használható egy olyan fedőréteg elhelyezésével, amely segíti a hőátadást.

Melegvíz-fűtési rendszer

A padlófűtés csöveit kazánhoz vagy hőszivattyúhoz lehet csatlakoztatni. Ennek a rendszernek a legfontosabb jellemzője, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vízzel működik. Hatékonyságukat tekintve a hőszivattyúkat a padlófűtéshez megfelelőnek tartják. Sokkal nagyobb fűtési igény esetén azonban a kazán alkalmasabb lehet.

Ha a háztartásban már van kazán, egy energiatakarékos kazánba való befektetéssel csökkentheti az energiaszámlákat. A jelenlegi előírások szerint a padlófűtéshez használt kazánoknak kondenzációs típusúaknak kell lenniük.

Kondenzációs kazán használatával a radiátorokhoz képest körülbelül 25%-kal nagyobb energiahatékonyságra számíthat, míg egy hőszivattyúval még nagyobb lesz a különbség: akár 40%-kal hatékonyabb.

A kazánból érkező víz előfolyási hőmérséklete a padlóburkolattól függően akár 65 °C is lehet, míg egyes hőszivattyúk, például a levegőforrással működő típusok 35 °C-os hőmérsékleten működnek. Ez szorosabb csőtávolságot igényel a csövek között, és növeli az anyagköltségeket.

A vizes padlófűtésbe való befektetés hosszú távon az olcsóbb üzemeltetési költségekkel és a jobb hatékonysággal fog megtérülni.

Ez a fűtési típus szakszerű telepítést igényel, és magasabb padlófűtési költségeket eredményezhet egy régi építési projekt esetében. Figyelembe véve a padló szükséges előkészítését, a nedves rendszereket olcsóbb lesz új gerendapadlóra vagy újonnan épített lakóépületekre telepíteni.

Az új kazán költsége egy A-kategóriás modell esetében akár 2000 font is lehet.

Másrészt a hőszivattyú költsége még magasabb lehet, de hosszú távon olcsónak számítanak az üzemeltetésükben.

Ha bizonytalan, hogy kazánt vagy hőszivattyút válasszon-e, jó, ha szem előtt tartja:

A hőszivattyúk akár háromszor hatékonyabbak, és alkalmasak lesznek az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő, fapadlós padlófűtéshez. A léghőszivattyús hőszivattyú üzemeltetési költségei alacsonyabbak lehetnek egy hatékony padlófűtési rendszerrel.

A kazánok viszont alkalmasabbak lehetnek kisebb projektekhez, és a hidegebb területeken hatékonyabbak lehetnek, mivel több energiát termelnek.

Padlófűtési elosztók

A padlófűtési elosztók szabályozzák a vízáramlást, hogy egyenletes meleget biztosítsanak az egész padlózaton. Az alacsony, legfeljebb 60°C-os hőmérsékletű, nyitott elosztók egyenletes áramlást és állandó hőmérsékletet biztosítanak keverőszelep nélkül. A víz a padlófűtésen belül hőszivattyús rendszerek segítségével keringetve van.

Keverőszivattyúval ellátott elosztókra van szükség, ahol a víz hőmérséklete eléri a 60°C-ot, a megfelelő hőmérséklet biztosítása és fenntartása érdekében. A padlófűtés üzemeltetési költségei az energiafogyasztástól és a villamosenergia-áraktól függnek az ingatlan területén.