, 2023/3/9

A megújuló energiák rajongójaként valószínűleg már sokat hallott a Tesla Solar Roofról: a gyönyörű és rendkívül tartós tetőcserepekről, amelyek tiszta energiát termelnek.

Tesla napelemes tetőcserepek

Bár nagyjából ugyanúgy működnek, mint más gyártók napelemes tetőcserepei, a Tesla a legszélesebb körben elismert napelemes cserepes márka. Ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a Tesla tetőcserepekről rendelkezésre álló összes információt.

Mik azok a Tesla napelemes tetőcserepek?

A Tesla napelemes cserepek a Tesla mérnöki óriás által gyártott és márkázott napelemes tetőcserepek. Általánosságban elmondható, hogy a napelemes cserepek - más néven napelemes zsindely vagy napelemes pala - a hagyományos napelemek alternatívája. Mindkettő hasonlóan működik, bár van köztük néhány eltérés.

A legszembetűnőbb különbség az esztétikájukban van. Míg a napelemek úgy néznek ki, mint a tetőre erősített "deszkák", addig a napelemes cserepes energiarendszerek nem zavarják a ház stílusát, mivel a cserepek beépített szolártechnológiával rendelkeznek. Ebben a tekintetben a Tesla tetőcserepek több stíluslehetőséget kínálnak, mint bármely más márka.

A Tesla energiatető napelemes és nem napelemes cserepek kombinációjából áll. Az utcaszintről nézve mindkettő ugyanúgy néz ki. Az, hogy hány napelemes cserepre van szüksége a tetőnek, az otthona energiaigényétől függ. A Tesla honlapja szerint a napelemes zsindelyeik 4 stílusban készülnek: Texturált, sima, toszkán vagy pala. Ez mindenképpen előny, ha azt szeretné, hogy a napenergia-termelő rendszer zökkenőmentesen illeszkedjen a tetőbe, függetlenül otthona építészeti stílusától.

A vállalat szerint a mérnökök úgy tervezték a Tesla napelemes cserepeket, hogy minden időjárási körülménynek megfeleljenek.

Azt is állítják, hogy ezek az edzett üvegcserepek 3-szor erősebbek, mint a hagyományos tetőcserepek. Ráadásul a Tile and Power 25 éves garanciát is mellékeltek, hogy Ön nyugodt lehessen, hogy a Tesla-tető élettartama elég hosszú. A vállalat azonban azt is tisztázza, hogy a weboldalukon hirdetett minden garancia csak az Egyesült Államokra vonatkozik. Hasonló garanciákat más piacokra is ki fognak dolgozni.

Telepíthetők-e a Tesla napelemes cserepek meglévő tetőkre?

Általánosságban elmondható, hogy a napelemes cserepek beépítése a meglévő tetőre jelenleg nem valószínű, hogy megvalósítható. Telepítésük inkább új építésű vagy felújítású épületeknél alkalmazható.

A Tesla azonban a honlapján azt állítja, hogy a napelemes tetője telepíthető meglévő aszfalt zsindelytetőre, amely megfelel néhány kritériumnak. A telepítés előtt felmérik a cserepek állapotát, hogy megerősítsék, alkalmasak-e a korszerűsítésre.

A jogosultsághoz a meglévő tetőnek legalább a következőknek kell megfelelnie:

Csak egy réteg aszfaltkompozit tetőfedés;

Kevesebb mint 3/8" vastagságú;

Felületi repedésektől, hólyagoktól, görbülettől vagy túlzott szemcsehullástól mentes;

A tető megereszkedése kevesebb, mint 1" egy 8 láb hosszúságban (L/96);

Nem szivárog, és az eresztékek jó állapotban vannak; és

mentes a túlzott szerves szaporodástól.

A Tesla Solar tetőcserepek alternatív lehetőségei

A Tesla napelemes cserepek elérhetetlensége és magas ára nem szabad, hogy elriassza Önt attól, hogy saját megújuló energiát termeljen. Ebben a tekintetben a napelemek megfizethetőbb alternatívát jelentenek. Emellett a csavaros napelemek hatékonysága jellemzően 16-22%. Ez valamivel magasabb, mint a napelemes csempéké általában.

Ha azonban szeretne esztétikailag kevésbé zavaró napenergia-rendszereket integrálni otthonába, akkor megfontolhatja az Egyesült Királyságban már működő más napelemes tetőcserepek márkáit is.

A GB Sol és a Solecco Solar például olyan brit székhelyű vállalatok, amelyek nagyszerű alternatívákat kínálnak a Tesla napelemes tetőcserepek helyett.